Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2016. 04. 26.

Robbanás egy jereváni buszon

2016. 04. 26.

Robbanás történt egy buszon Örményország fővárosában, egy ember meghalt és hatan megsebesültek – közölte az örmény rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Örményország egy nappal korábban az örmények ellen 101 évvel ezelőtt elkövetett népirtás kezdetére emlékezett.

Nikolaj Grigorján, a tárca szóvivője korábban három halálos áldozatról számolt be az AFP francia hírügynökségnek. A szóvivő azt mondta, a Jereván belvárosától autóval tíz percre fekvő Halabján úton történt a robbanás. Ennek okairól a szóvivő nem árult el részleteket.

“A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, a robbanás okairól azonban még korai lenne bármit mondani” – jegyezte meg.

Az AFP helyszíni munkatársa arról számolt be, hogy a forgalmas úton csupán a teljesen kiégett busz roncsa és a környékbeli házak ablakai voltak láthatók.

Örményország egy nappal korábban az örmények ellen 101 évvel ezelőtt elkövetett népirtás kezdetére emlékezett. 1915. április 24-én, vagyis az örmények által vörös vasárnapnak nevezett napon az Oszmán Birodalom hatóságai mintegy 250 örmény értelmiségit fogtak el, akiket később nagyrészt meg is öltek. Az ezt követő években deportálások, halálmenetek és tömeggyilkosságok következtében mintegy félmillió, örmény források szerint 1,5 millió ember halt meg.

A kaukázusi térségben jelenleg rendkívül feszült a helyzet

Április elején az Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah területén szokatlan hevességű harcok robbantak ki. Azóta a konfliktusban legkevesebb 110 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették a szemben álló felek. Beszámolók szerint a szórványos összecsapások továbbra is gyakoriak.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑