Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2017. 05. 23.

Robbantásos merénylet Manchesterben (videók)

2017. 05. 23.

A terrorcselekmény a Manchester Arénában történt egy koncert után. A merényletnek 22 halálos áldozata van és 59 sérültet kezelnek kórházban. A robbantást egy férfi követte el egy nála lévő házi készítésű pokolgéppel, melynek következtében ő maga is meghalt – közölte a brit rendőrség.
Összefoglaló az éjszakai manchesteri merényletről:

 • Anglia egyik legnagyobb, csaknem félmilliós városában, Manchesterben ma éjjel történt terrorcselekményt egy férfi követte el egy nála lévő házi készítésű pokolgéppel, a városi aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén,
 • a halálos áldozatok száma 22 fő, 59 sebesült van, többségük fiatal lány
 • az elkövető maga is meghalt a robbanásban,
 • nem tudni, hogy az illető egyedül hajtotta-e végre a támadást a manchesteri fedett aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén, vagy voltak segítői,
 • magyar áldozat egyelőre nem ismert a merénylet kapcsán – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter,
 • a londoni magyar nagykövetség ügyeleti száma: 0044 207201 3440
 • az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte az Akbar Irak internetes portál.
 • A manchesteri események miatt a Vodafone minden, az Egyesült Királyságban roamingoló ügyfele 10 ezer forint jóváírást kap a május 22-én 22.00 és május 23-án 22.00 óra közötti hívás- és sms forgalmából – közölte a Vodafone.

 

A sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket. Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség jelenleg – amíg ettől eltérő információja nincs – terrorcselekményként kezeli a történteket.

A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. Hozzátette: a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen. Hopkins nem tért ki arra, hogy őrizetbe vettek-e valakit a robbantással kapcsolatban.

Felfüggesztették a választási kampányt

Theresa May brit miniszterelnök kedd hajnalban bejelentette, hogy a kormányzó Konzervatív Párt felfüggesztette választási kampányát. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

May közölte azt is, hogy elnökletével kedd délelőtt értekezletet tart a brit kormány rendkívüli helyzetek esetén összeülő szakértői testülete, a COBRA. A miniszterelnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította őket arról, hogy a kormány teljes részletességgel feltárja a történtek hátterét.

Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője a 19 emberéletet követelő manchesteri robbantást követően, bejelentette, megbeszélést folytatott Theresa May miniszterelnökkel, és egyetértettek abban, hogy a választási kampányt felfüggesztik. Corbyn egyúttal kifejezésre juttatta részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és elismerését a mentőszolgálatoknak.Sadiq Khan londoni polgármester hajnalban azt hangoztatta, hogy a főváros Manchester mellett áll a tragédiában.

Sadiq Khan londoni polgármester hajnalban azt hangoztatta, hogy a főváros “Manchester mellett áll” a tragédiában.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) a Twiterre feltett üzenetében jelentette be, hogy a Manchesterben történtek után elhalasztja választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök döbbenetének adott hangot a “Manchesterből érkező, szívszorító hírek miatt”, és elítélte a “barbár támadást”.

Nagyon súlyos terrorcselekmény

A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal, köztük gyerekek is voltak.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

A kedd hajnali manchesteri robbantás vizsgálatába a brit közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A hatósági tájékoztatás szerint a robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

Nem kizárt, hogy öngyilkos merénylet történt

Londonban kedd hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket. A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police Service – a londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed.

A BBC amerikai biztonsági illetékeseket idézett, akik nem zárták ki, hogy öngyilkos merénylet történt, de brit hivatalos részről ezt egyelőre nem erősítették meg. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Az ifjúság és szabadság ellen irányuló támadásnak tűnik

Általában az ifjúság és a szabadság ellen irányuló “kegyetlen támadásnak” tűnőnek nevezte Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a manchesteri robbantást. ”Ez az incidens, ez a támadás különösen aljas, különösen szörnyű, mert úgy tűnik, hogy kifejezetten tizenévesek, ártatlan emberek ellen irányult. Nincs elítélendőbb, mint gyerekek meggyilkolása” – jelentette ki.

Elítélte a támadást a japán kormány szóvivője is. “Ha ez egy terrorista támadás volt, akkor iszonyatos, semmivel nem igazolható, és Japán szigorúan elítéli” – mondta Szuga Josihide, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, továbbá együttérzését a brit néppel. Hszi Csin-ping kínai elnök – a helyi állami média szerint – a tragédia után részvéttáviratot küldött II. Erzsébet brit királynőnek.

Pokolgép robbant egy angliai koncert végén

Ma gyászolunk, holnap harcolunk azok ellen, akik el akarják pusztítani európai értékeinket – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

New York amerikai szövetségi állam hatóságai a manchesteri robbantás hatására megerősítették a biztonsági intézkedéseket az állam, de különösen a New York-i metropolisz kényes pontjain, mindazonáltal hozzátették, hogy nincs tudomásuk az Egyesült Államokat fenyegető konkrét támadásról. Óvatosságból megerősítették a rendőrjárőröket a metróállomások és a repülőterek környékén – jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója. Ő is Turnbulléhoz hasonló szavakkal ítélte el a “feltehetőleg terrorista cselekményt”, és szintén kifejezte szolidaritását a brit néppel.

Elítélte a manchesteri terrortámadást és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjai felé Mariano Rajoy spanyol kormányfő. A miniszterelnök rövid bejegyzésében mielőbbi felépülést kívánt a robbantás sebesültjeinek.

“Nyomorult tett” – így nevezte a támadást a spanyol külügyminiszter egy hétfő reggeli fórumon, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére. Alfonso Dastis hangsúlyozta: “nem állunk meg”, amíg a terroristák börtönbe nem kerülnek.

Éppen videót készített, amikor a robbantás történt

Egy fiatal éppen videót készített a telefonjával, amikor a robbantás történt a Manchester Arénában. A felvételen hallható a robbanás hangja, majd az hogy utána sikoltozva menekül a tömeg.

 

A terrorcselekmény a Manchester Arénában történt egy koncert után. A merényletnek 22 halálos áldozata van és 59 sérültet kezelnek kórházban. A robbantást egy férfi követte el egy nála lévő házi készítésű pokolgéppel, melynek következtében ő maga is meghalt – közölte a brit rendőrség.

Egy cseh szemtanú szerint alig volt ellenőrzés a beléptetéskor

 Nagyon hiányos volt, szinte nem is volt biztonsági ellenőrzés az arénába való belépéskor – jelentette ki Nikola Trochtová, egy fiatal cseh lány, aki hétfőn este Manchesterben részt vett Ariana Grande amerikai énekes koncertjén, amelynek végén a brit rendőrség közlése szerint terrortámadás történt.

„Biztonsági ellenőrzés szinte nem is volt, egyenlő volt a nullával. Nem kellett átmenni semmiféle fémdetektoros kapun. Az egyetlen, ami érdekelte őket, van-e nálunk víz” – nyilatkozott Trochtová telefonon kedden reggel Manchesterből a közszolgálati Cseh Rádiónak.

„A táskákat szinte nem is ellenőrizték, meg sem nézték, mi van bennük. Mindenféle motozás nélkül beengedtek, nem ellenőrizték, nincs-e valakinél valami” veszélyes tárgy – részletezte saját tapasztalatait a cseh hölgy.

Szerinte a robbanás néhány perccel azután történt, hogy az énekesnő elhagyta a színpadot.

„Robbanást hallottunk a főkijárat felől. Először semmi sem történt, majd hatalmas kiabálás tört ki, és a nézők onnan felénk tülekedtek. Mindenki pánikba esett, az emberek igyekeztek az üléseken keresztül is más kijáratokhoz jutni. Senki semmit nem tudott, még a biztonsági szolgálat sem, hiába kérdeztük őket, hogy mi történt” – folytatta elbeszélését Nikola Trochtová.

Elmondása szerint a manchesteri arénának három nagy kapuja van, s a vészkijáratokat – talán hármat – csak mintegy 5-10 perccel a robbanás után nyitották ki. „A hangszórón azt közölték, hogy minden rendben, őrizzük meg a nyugalmunkat, és hagyjuk el az arénát” – nyilatkozott a tragikus manchesteri koncert cseh résztvevője.

A brit rendőrség szerint a terrortámadást házi készítésű pokolgéppel követte el egy férfi, aki meg is halt a merényletben.

May: egyetlen merénylő robbantott Manchesterben

 

Kegyetlen terroristatámadásnak nevezte a manchesteri merényletet a brit kormányfő. Theresa May röviddel a vészhelyzeti tanácskozó testület ülése után állt a sajtó elé.

– Már tudjuk, hogy egyetlen terrorista robbantott fel egy pokolgépet az aréna egyik kijárata közelében – mondta a brit kormányfő.

– Úgy választotta ki a helyszínt és a pillanatot, hogy minél nagyobb vérengzést hajtson végre, és válogatás nélkül öljön és sebesítsen meg minél több embert a popkoncert végén, amelynek látogatói gyerekek és fiatal családok voltak.

Theresa May úgy fogalmazott: minden terrorista merénylet gyáva támadás ártatlan emberek ellen, de ez a mostani különösen kirívó a megdöbbentő, beteges gyávasága miatt, mert ártatlan, védtelen gyermekeket és fiatalokat célzott, akiknek életük egyik legemlékezetesebb éjszakáját kellett volna élvezniük.

Orientalista.hu – Zenobia (M1, Hirado.hu, MTI, Euronews)

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑