Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2016. 04. 18.

Rohamosan növekszik a civil áldozatok száma az afganisztáni harcokban

2016. 04. 18.

Idén az első negyedévben 1943 civil áldozata volt a fegyveres harcoknak, közülük 600-an vesztették életüket, 1343-an pedig megsebesültek. Az áldozatoknak mintegy harmada volt gyermek.

Afganisztánban több gyermek és nő vesztette életét az első negyedévben a tálib szélsőségesek és a kabuli kormányerők közötti városi harcokban, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában – közölte vasárnap az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA).

Január-márciusban 161 gyermek halt meg és 449 sebesült meg, 29 százalékkal több, mint 2015 első negyedében. A tavalyi évhez képest 5 százalékkal több nő halt meg vagy sebesült meg: 2016 első negyedében 52 nő vesztette életét, és 143-an sebesültek meg.

Danielle Bell, az UNAMA emberi jogi igazgatója arra figyelmeztetett, hogy  ha továbbra is fegyveres harcok dúlnak az iskolák, játszóterek, otthonok és klinikák közelében, és a harcoló felek robbanó fegyvereket vetnek be az említett területeken, a megölt és megnyomorított gyerekek száma tovább fog nőni.

Az UNAMA adatai szerint az első negyedévben 1943 civil áldozata volt a fegyveres harcoknak, közülük 600-an vesztették életüket, 1343-an pedig megsebesültek. Az áldozatoknak mintegy harmada volt gyerek.

Bár a civilek halálának jelentős részéért szélsőséges fegyveresek, a tálibok és az Iszlám Állam afganisztáni csoportjai a felelősek, a kormányerők által – általában gránátok és aknavetők használatával – okozott halálesetek száma is nőtt az idén.

Az UNAMA becslései szerint a civilek halálának 60 százalékáért a szélsőségesek, 19 százalékáért pedig a kormányerők a felelősek. A világszervezet missziója a maradék 21 százalék felelőseit nem tudta bizonysággal megnevezni.

A tálibok április 12-én jelentették be tavaszi offenzívájuk megkezdését, amely elsősorban az általuk megszállóknak nevezett amerikai és NATO-katonák, valamint a Nyugat szolgáiként megbélyegzett afgán hadsereg és kormány ellen irányul. A bejelentést követően fokozódtak a tálibok támadásai, pénteken a szélsőségesek Kunduz tartomány és annak azonos nevű székhelye ellen indítottak offenzívát, a harcok vasárnap is folytatódtak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint az idei év első három hónapjában 81 445-tel nőtt azok száma Afganisztánban, akik a harcok elől kénytelenek voltak otthonaikból az ország más részeibe menekülni. A világszervezet szerint Afganisztán 34 tartományából 23 érintett a jelenségben, különösen az északi Baglán és Kunduz, a központi Uruzgán, illetve a déli Hilmend és Kandahár tartományok.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑