Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 11. 01.

Ron Paul az amerikai neokonok Trump Szíriai-politikájának eltérítéséről

2017. 11. 01.

Ha lenne az amerikai „mély állam” fősodratú sajtójának újságírói utálati „top ten”-je, azon feltétlenül rajta szerepelne egy cikkeket író nem újságíró. Ő Ron Paul, háromszoros amerikai elnökjelölt, aki az amerikai kongresszusban 1997 és 2013 között Texas államot képviselte, republikánus színekben.

2013-ban azután megalapította a róla elnevezett Ron Paul Béke és Prosperitás Intézetet, amely élesen szembe megy az USA külföldi katonai intervencióival. Ennek az intézetnek az ügyvezető igazgatója Daniel McAdams, Magyarország és a magyar politika legnagyobb támogatója az Egyesült Államok nyilvánosságában. Az intézetnek a kezdetek óta van egy internetes tévéműsora, amelynek mottója: „Kapcsold le a tévét és kapcsold be az igazságot!”.

Ron Paul intézetének honlapján rendszeresen megjelenő cikkeivel szintén „bekapcsolja az igazságot”, mint tette ezt hétfőn, magyar idő szerint este.

Ezt az írást ismertetjük. Amely azzal a kérdéssel kezdődik, hogy vajon van-e bárkinek is fogalma a Trump-kormányban az Egyesült Államok Szíria-politikájáról?

Márciusban Rex Tillerson külügyminiszter a jelek szerint kezdett teljesen elfordulni Obama elnök katasztrofális „Aszadnak mennie kell” álláspontjától, ami csak egyetlen dolgot ért el: megnyújtotta a szenvedést és nyomort Szíriában. Majd azt mondta, Aszad sorsáról a szíriai nép fog dönteni. Ami mindazoknak természetesnek hangzott, akik hisznek a nemzeti szuverenitásban. De örvendetes volt hallani, hogy az Egyesült Államok már nem akar rendszerváltozást Szíriában, ahol törvénytelenül avatkozik be.

Majd a kék égből a múlt héten villámként lecsapott Tillerson 180 fokos fordulata, aki elmondta Genfben az ENSZ-hallgatóságnak, hogy „Az Aszad-család uralma véget ér. Most már csak az a kérdés, hogy miként kell azt véghez vinni”.

Itt a kérdés az, hogy ehhez mi köze van Amerikának? Washington intervencionalistái hosszú ideje azt gondolják, hogy egyoldalú joguk van eldönteni, ki vezet külföldi országokat. Ami tragikus eredményekkel járt szerte a világon, de ez nem jelent féket e politikai folytatóinak. Mert a fegyvergyártóknak és az általuk pénzelt neokon agytrösztöknek ez mesés profitot termel.

Szíriában Aszad a keresztényeket és más kisebbségeket védte és védi a sok esetben amerikai támogatású, őt eltávolítani akaró dzsihadisták támadásai ellen. Míg a szíriai rendszer nyilvánvalóan nem volt Svájc-féle demokrácia, de ellentétben nagy „szövetségesünktől”, Szaúd-Arábiától, legalább számos politikai párt vehet részt a választásokon, valamint a vallási és egyéb kisebbségek teljes mértékben integrálva vannak társadalmunkban.

Vajon miért fordult vissza a Trump-kormány az „Aszadnak mennie kell” politikához? Egyértelmű: a Trumpot az elnökválasztási kampányában hangosan támadó neokonok és barátaik egyre több befolyásos helyet kapnak az adminisztrációban.

De a valódi sztori, Washington eltökéltsége a szíriai kormány megdöntésére, még inkább zavaró.
A múlt héten robbant a bomba. Melyről, tegyük hozzá, MTI-nk, közszolgálatunk, stb., szokás szerint elfelejtett tájékoztatni bennünket róla. Ez pedig az az interjú volt, amit Katar egy volt miniszterelnöke adott és bevallotta, hogy országa Szaúd-Arábiával, Törökországgal és asz Egyesült Államokkal karöltve fegyvereket szállított a dzsihadistáknak attól a pillanattól kezdve , hogy 2011-ben megkezdődtek a szíriai zavargások. Elmondta, miként támogatták az al-Kaidát, sőt az Iszlám Államot. És azt, hogy a CIA Szíriában a radikális terrorizmust támogatta.

Vajon ez után újra el kell pusztítanunk a már elpusztított országot? – teszi fel a kérdést a szerző.
A neokonok soha nem vallják be, hogy hibáztak.

De nagyon itt az ideje, hogy békén hagyjuk Szíriát, írja Ron Paul, aki követeli, nem támaszpontokra, különleges erők bevetésére, CIA gyilkosságokra és a szíriai választási rendszer manipulálására van szükség, hanem arra, hogy Amerika térjen haza Szíriából és hagyja békén az országot.

Magyar Idők Online – Lovas István

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑