Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 02. 04.

Orosz Honvédelmi Minisztérium jelentése a lezuhant SZU-25 harci repülőgépről

2018. 02. 04.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium közzé tette az incidensről szóló előzetes információt, amely szerint a repülőgépet egy vállról indítható légvédelmi rakétával találhatták el. A pilóta túlélte a lezuhanást, azonban meghalt a terroristákkal vívott harcban.

“A repülőgép az Idleb tartományi deeszkalációs övezet felett repült” – közölte a minisztérium.

A Honvédelmi Minisztérium az előzetes információk alapján közölte, hogy a lezuhanás lehetséges oka, egy kézi légvédelmi rakéta (MANPAD) okozta találat.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy a pilóta katapultálni tudott a repülőgépből és túlélte a zuhanást, de ezt követően terroristákkal vívott harcban meghalt.

“A pilóta a jelentések szerint a Dzsabhat Fateh Al-Sham (korábban Al-Nuszra Front) terrorszervezet fegyveresei által ellenőrzött térségben hagyta el a gépet. Majd a terroristákkal vívott harcban meghalt.” – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A minisztérium szerint Oroszország és Törökország, a szíriai Idleb tartományi deszkalációs övezet felügyelőiként, lehetséges erőfeszítéseket tesznek az elesett pilóta holttestének visszaszerzésére.

A két éve tartó szíriai hadművelete során Oroszország négy repülőgépet és négy helikoptert vesztett. Az Orosz Honvédelmi Minisztérium képviselője, Jurij Boriszov szerint az ország légi ereje modernizált SZU-25SZM harci repülőgépeket használ Szíriában a szíriai szárazföldi csapatok közvetlen légi támogatására.

A SZU-25 harci repülőgépeket kis méretű mozgó felszíni célpontok, szárazföldi statikus objektumok, valamint kis sebességű légi célok megsemmisítésére tervezték.

Az incidens az egykori Dzsabhat Al-Nuszra vezette Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció által ellenőrzött területen történt, amikor a szíriai kormányerők hadműveleteket hajtanak végre ellene.

A területen tevékenykedő számos vahhabita terrorista csoport mellett a Hajat Tahrir Al-Sham koalíció a legjelentősebb, amit a korábbi Al-Nuszra Front vezet. Miközben számos ország, mint az USA, terrorszervezetnek minősítette a Hajat Tahrir Al-Shamot, orosz tisztségviselők továbbra is Al-Nuszrának nevezik a vahhabita terrorszervezetet. Az Al-Nuszra Front 2016-ig az Al-Kaida terrorhálózat hivatalos szíriai frakciója volt, amikor látszólag kivált a világ leghírhedtebb terrorista hálózatából.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Sputniknews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑