Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 03. 21.

Rouhani: A Noruz ünnep szorosabbá fűzheti a térségi államok közti kapcsolatokat

2016. 03. 21.

Hassan Rouhani iráni elnök a perzsa újév, más néven Noruz alkalmából arról beszélt, hogy ez az ünnep a béke és együttélés üzenetét hordozza, hangsúlyozva, hogy meg kell ragadni az alkalmat a szomszédos államok közti barátság erősítésére.

“A Noruz a mértékletesség ünnepe és a közös történelmünkben lévő legősibb eleven hagyomány “, – fejtette ki az újév alkalmából Rouhani kilenc regionális ország elnökének szóló különálló üzenetében.

Hozzátette, hogy a Noruz hagyománya segít a regionális országoknak a baráti kapcsolatok erősítésében és a békés egymás mellett élésben, különösen azóta, mióta megszületett a történelmi nukleáris megállapodást, mely eredményeként megszűntek az Iránt sújtó szankciók.

Irán és a P5 + 1 országok – Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, valamint Németország – tavaly júliusban írták alá a nukleáris megállapodást, melyet Közös Átfogó Cselekvési Tervnek (JCPOA) neveztek el.

Miután a JCPOA január 16-ával végrehajtásra került, az Európai Unió, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Egyesült Államok által kiszabott nukleáris vonatkozású szankciókat eltörölték. Irán cserébe bizonyos korlátozásokat vezetett be a nukleáris tevékenységében.

Az iráni elnök reményét fejezte ki továbbá, hogy az újév mind a kilenc ázsiai nemzet számára, melyek ünneplik a Noruzt, sok boldogságot és jólétet hoz.

Iránban és néhány másik országban több millió ember ünnepli a perzsa újévet, amely a tavasz eljövetelét jelzi.

Összhangban a természet újjászületésével, a Noruz ünnepségek mindig a tavasz első napján kezdődnek, amely március 20-ára esett ebben az évben.

Irániak millióival együtt Örményország, Afganisztán, Azerbajdzsán, Tádzsikisztán, Pakisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán és Törökország ünnepli a Noruzt.

Orientalista.hu – (Presianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑