Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2017. 10. 14.

Rouhani: nem rúghatja fel a nemzetközi atomalkut egy ország

2017. 10. 14.

Az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást egy ország nem rúghatja fel – közölte Hassan Rouhani iráni elnök pénteken, reagálva Donald Trump amerikai államfő bejelentésére az Iránnal szembeni új amerikai stratégiáról.

Rouhani tévébeszédében rámutatott, hogy az iráni atomalkut nem csak az Egyesült Államok írta alá.

Az iráni államfő Trump beszédét hevesen bírálta, amelyről azt mondta: tele volt szitkozódással és az iráni nemzet ellen felhozott alaptalan vádaskodásokkal és sértésekkel. Leszögezte, hogy az iráni nemzet sosem fog külföldi kormányok nyomásának engedni.

Ígéretet tett, hogy Teherán elkötelezett marad az atomalku mellett addig, amíg az Irán érdekeit szolgálja.

Hangsúlyozta, hogy Irán nem lázadó nemzet, Teherán pedig tiszteletben tart minden nemzetközi megállapodást. Ehhez hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok egy nemzetközi egyezménnyel helyezkedett szembe, s ezért kiközösítés vár rá. Eközben az Iráni Iszlám Köztársaság – ahogyan az egyezmény is – erősebb mint valaha – mondta az iráni elnök.

Nem lehet felülvizsgálni az egyezményt

Az atomalkuról szólva közölte, hogy nem lehet felülvizsgálni az egyezményt, nem lehet záradékokat hozzá adni.

A Trump által keményen bírált iráni Forradalmi Gárdát Rouhani védelmébe vette, és leszögezte: a fegyveres elitalakulat soha nem fog felhagyni a régió terroristái elleni harccal.

Vélhetően Trumpnak arra a kijelentésére reagálva, mely szerint Irán 1979 óta hatalmon lévő vezetése mind a mai napig folyamatosan agressziót követ el, Róháni azt mondta: a nyolcvanas években vívott iraki-iráni háborúban az Egyesült Államok az agresszor országot, az Irakot támogatta.

„A világon csupán egy ország van, amely atomfegyvereket vet be mások ellen”

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint Irán továbbra is nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozik, Róháni – utalva az Egyesült Államokra – emlékeztetett, hogy a világon csupán egy ország van, amely atomfegyvereket vetett be mások ellen.

Az iráni nukleáris programot korlátozó megállapodást az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint Irán képviselői kötötték meg 2015-ben. Az alku értelmében Irán felhagyott atomfegyver-fejlesztésével cserébe azért, hogy a nemzetközi közösség visszavont több gazdasági büntetőintézkedést a perzsa országgal szemben.

Trump korábban az atomalkut “szégyennek”, illetve “a világ legrosszabb alkujának” titulálta.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑