Cadmus fordítás Cadmus
Nap képe

2015. 01. 18.

Saját fegyverével vágtak vissza az arabok Charlie Hebdo-nak

2015. 01. 18.

A The Guardian című brit újság pénteki beszámolója szerint a közel-keleti rajzolók megkérdőjelezték a szólásszabadság nyugati értelmezését, ugyanakkor saját, képmutatónak bélyegzett vezetőiket, Izraelt és a muzulmánokkal szemben alkalmazott állítólagos kettős mércét is bírálták.

Bár az arab karikaturisták elítélték az előző heti, tizenhét áldozatot szedő párizsi terrortámadásokat, a francia lap e heti számának címlapján megjelent újabb Mohamed-gúnyrajz sokakat felháborított a muzulmán világban. Marokkóban, Algériában, Tunéziában és Törökországban a hatóságok be is tiltották a Charlie Hebdo terjesztését.

Egy népszerű arab nyelvű hírportál olyan karikatúrát közölt, amelynek első felén „Muzulmánellenesség” felirat alatt egy európai férfi látható, akinek a szájából egy vipera mászik elő. A második, „Antiszemitizmus” című képen ugyanezen férfi száján egy Dávid-csillagot ábrázoló lakat van.

Az Izrael-ellenesség mindig jellemző motívuma volt az arab karikatúráknak. Egy török rajzoló most úgy ábrázolta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy vörös szőnyeget terít a háború dúlta, erődítményszerű Izraelbe kivándorló francia zsidók elé.

A művészek több arab vezetőt is bíráltak rajzaikban. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke például az egyik ábrán koszorút helyez a Charlie Hebdo munkatársainak sírjára, de nem foglalkozik az előző évi gázai fegyveres konfliktus ismeretlen „mártírjaival”.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió honlapján Ahmed Rahma rajzát tette közzé, amelyen egy „Charlie vagyok” feliratú táblát tartó arab vezető igyekszik Párizsba, a terrorizmus elleni felvonulásra, a háttérben ketrecbe zárt újságírók láthatóak. A francia fővárosban rendezett tüntetésen a jordán király mellett az egyiptomi, az algériai és a török külügyminiszter is részt vett, valamint egy szaúdi miniszter, Marokkó viszont elutasította a részvételt.

Egy algériai lap olyan rajzot közölt, amelyen szintén egy „Charlie vagyok” feliratú táblát tartó férfi látható egy, Irakon, Szírián, Palesztinán és Malin átgázoló páncélos mellett.

Pénteken ezrek tiltakoztak a Charlie Hebdo ellen Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Tüntetések zajlottak egyebek mellett Jordániában, Tunéziában, Izraelben és Szudánban.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑