Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 09. 23.

Sajtótájékoztatót tartott Rómában a hosszú fogságból szabaduló Tom atya

2017. 09. 23.

Szeptember 16-án sajtótájékoztatót tartott Rómában, a szalézi rendfőnökségen Thomas Uzhunnalil, aki tizennyolc hónap fogság után nyerte vissza szabadságát.

A rendfőnökségen az indiai szalézi szerzetest üdvözölte Ángel Fernández Artime rendfőnök és az egyetemes tanács több tagja, számos világi hívő, rendtársai; Rénat Szandhu asszony, India olaszországi nagykövete pedig virágcsokrot adott át Tom atyának tisztelete jeléül. A sajtótájékoztatót a rendfőnök köszöntőszavai után Moreno Filipetto vezette, a tolmács szerepét pedig Ivo Coelho, a szalézi rend formációs felelőse látta el.

„Köszönöm, hogy ebben a tizennyolc hónapban soha nem éreztük magunkat egyedül” – ezekkel a szavakkal kezdte rövid bevezetőjét Ángel Fernández Artime.

Tom atya első gondolatai a Szeretet Misszionáriusaihoz szóltak: „Hálát adok Istennek, és örülök, hogy itt látom a Szeretet Misszionáriusait, és kifejezem nekik részvétemet” – mondta, majd egy pillanatig, láthatóan megérintve, megállt.

Thomas Uzhunnalil ezek után 2016. március 4-ről, a támadás napjáról és az emberrablásról beszélt. „Nem sírtam, nem féltem, csak imádkoztam a nővérekért, a támadókért és a többi áldozatért. Isten nagyon irgalmas volt hozzám” – mondta.

Elmondta, hogy a támadás során az emberrablók elvitették a tabernákulumot is, így egy ideig volt ostyája az Eucharisztia ünneplésére. Tom atya ismételten kijelentette, hogy soha nem volt része rossz bánásmódban, és ezért megköszönte „az egész világ imáit és áldozatait”. Attól eltekintve, hogy megfosztották a szabadságától, jól tudott aludni, kapott enni, gondoskodtak az egészségéről, ellátták gyógyszerekkel, és egyszer egy orvos is megvizsgálta.

Az első videót az emberrablás utáni napon forgatták – mondta –, mégpedig azért, hogy megtudják, hogy a családtagok, a kormány és a hatóságok közül ki tenne lépéseket a szabadon bocsátásáért. Tom atya kizárta, hogy elrablói érdeklődtek volna hite iránt, mivel soha nem próbálták megtéríteni.

Szinte bocsánatot kért, hogy megemlítette a pápát és az indiai hatóságokat azokon a videofelvételeken, amelyeken kénytelen volt beszélni. És ismét elmondta, hogy bár elterjedt a híre, hogy bántalmazták, vagy rosszul bántak vele, ez a híresztelés csak azért történt, hogy „felkeltsék a figyelmet”.

Ahogy beszélt, egyre nyitottabbá vált, részletesen leírta, hogyan élt a tizennyolc hónapos fogságban: hogyan szállították az egyik ismeretlen helyről a másikra, milyen nehéz volt számlálni az elmúlt napokat, hogy az idő nagy részét napi imádságban töltötte: „Sok emberért imádkoztam, a pápáért, a Szeretet Misszionáriusaiért, az Egyházért… Még az emberrablókért is.”

A szabadon bocsátásáról azt mondta, hogy csak azt tudta, az emberrablók egy nappal korábban tervezték elengedni, de a másik fél nem jelent meg, ezért elhalasztották, és egy nappal később került rá sor. Végül átadták egy sofőrnek, aki sietve Ománba vitte.

„Futhattam is volna a sivatagban” – mondta ironikusan; majd hozzátette: „Soha nem voltam Ferenc pápánál, és valószínűleg e nélkül a kaland nélkül soha nem is lett volna esélyem rá, hogy találkozzam vele.” A Szentatyával való találkozásáról azt mondta: sok kedves, megható emléket őriz róla, például azt a pillanatot, amikor a pápa megcsókolta a kezét, bár egyáltalán nem érzi magát erre érdemesnek

A sajtótájékoztató végén Tom atya találkozott a Szeretet Misszionáriusainak egy kis csoportjával, akik azért jöttek el, hogy üdvözöljék őt. A találkozás rövid volt, a szalézi szerzetes nem talált szavakat. Többet mondtak a tekintetükön, gesztusaikon keresztül; gondolataikat az elhunyt szerzetesnők és az egyetlen túlélő, Sally nővér foglalták le. Mindannyian, Tom atyához hasonlóan, azért voltak Jemenben, hogy a leginkább rászorulókat szolgálják, és vigaszt nyújtsanak az ország több száz katolikusának.

Tom atya néhány napig még a Vatikánban marad a végső orvosi vizsgálatok miatt, majd visszatér Indiába, az otthoni tartományába, Bengaluruba, ahol szeptember 14-én hálaadó szentmisét mutattak be szabadulásáért.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; ANS

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑