Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2018. 12. 17.

Sako káld bíboros pátriárka kérése: A Karácsony legyen ünnepnap!

2018. 12. 17.

„Karácsony napja legyen ünnep minden iraki számára” – kéri Louis Raphaël Sako bíboros, babiloni káld pátriárka abban a nyílt levelében, melyet az úgynevezett Iszlám Állam legyőzésének első évfordulója alkalmából tett közzé.

Ünnep az Isis legyőzése évfordulóján és ima az ország békéjéért

A káld pátriárka hálát ad az iraki népnek a győzelemért és köszönetet mond a biztonsági erőknek, melyek hozzájárultak az Isis által elfoglalt területek felszabadításához. Isten irgalmasságát kéri a vértanúk számára és gyógyulást a sebesülteknek.

Sako pátriárka csapatmunkát kér a szeretett irakiaktól, hogy együtt rombolják le a megosztás kultúráját és hogy közösen neveljék az iraki népet a szélsőségesség és a terrorizmus veszélyeire, és hogy előmozdítsák a másik elfogadásának a kultúráját. Törekedjenek a béke és az állampolgári jogok előmozdítására és támogassák az együttélést. Reményének ad hangot, hogy az új iraki kormány valóban az igazi újjászületést szolgálja.

A Nagy Győzelem évfordulóján a káld pátriárka közvetlenül az ország miniszterelnökéhez fordulva jelentette be, hogy hétfő reggel az ország keresztény templomainak a harangjai megszólalnak és imádságra hívnak mindenkit a békéért. Végül a Béke Fejedelméhez fordulva békét kér az egész országra.

Legyen a Karácsony országos ünnep

Louis Raphaël Sako bíboros, babiloni káld pátriárka egy másik levelet is közzétett, melyet az ország elnökének, Mohamed Halboussi-nak írt. Ebben a nyílt levélben Sako pátriárka hivatalosan kéri, hogy Karácsony napját nyilvánítsák nemzeti ünnepnek. Kérelme magyarázatául a pátriárka megállapítja, hogy Karácsony ünnepe elterjedt az egész világon, beleértve Közel-Keletet is, ahol Jordánia, Szíria, Libanon, Kurdisztán iraki része és a Kirkuk tartománya megünnepli azt.

Éppen ezért kéri, hogy szavazzanak meg egy új törvényt,

hogy Karácsony legyen hivatalos ünnep Irakban, főként annak a ténynek a figyelembe vételével, hogy a muzulmán testvérek tiszteletet tanúsítanak Krisztus iránt, akinek a nevét 93 alkalommal említi a Szent Korán.

Egy ilyen rendelkezés boldoggá tenné a keresztény hitű iraki állampolgárokat, arra bátorítva őket, hogy maradjanak az országban és ne vándoroljanak ki. Mindez megerősítené a vallások tiszteletét és kedvező fogadtatásra lelne nemzetközi szinten is.

Termékeny lelkiséget kell formálni

Sako pátriárka több alkalommal hangsúlyozta annak a szükségességét, hogy ki kell fejleszteni egy meggyőző és termékeny lelkiséget, amivel bátorítani és vigasztalni tudják azokat az embereket, akik otthonaik elhagyására kényszerültek és most száműzetésben élnek.

Erősíteni kell bennük a reménységet, hogy visszatérhessenek hazájukba. Ennek a lelkiségnek a formálása azért is fontos, mert a háború és a dzsihadista erőszak miatt elszakították őket hagyományos lelki gyökereiktől.

Ma újból fel kell fedezni ezeknek a tapasztalatoknak a gazdagságát, melyektől a ninivei fennsík 2014 augusztusában történt inváziója óta a menekülttáborokban meg lettek fosztva.

A hazatérés migrációs teológiája

A térség felszabadítása után sokan visszatértek régi otthonaikba, vállalva megannyi nehézséget. Ebben az összefüggésben – ajánlja a káld pátriárka – hasznos lenne kidolgozni a migráció teológiáját, mint a kivándorlás és a hazatérés teológiáját, azon tapasztalatok jegyében, melyeket a Szentírásban is megtalálunk.

Éljük az isteni erényeket még a legnehezebb körülmények között is és ne engedjük, hogy a csalódás és reménytelenség magával sodorjon bennünket! – zárul Sako pátriárka buzdítása.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑