Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 07. 02.

SaudiLeaks: Szaúd-Arábia és a Nyugat támogatja a szíriai terroristákat

2015. 07. 02.

A szaúdi külügyminisztérium ellen a jemeni kiberhadsereg által végrehajtott hackertámadás során megszerzett dokumentumok ​​világosan mutatják, hogy Rijád, Washington, Párizs, London, Ankara, Doha, Amman, Kuvait és Abu Dhabi közösen együttműködve biztosítják a terroristák háttértámogatását és finanszírozását, hogy rajtuk keresztül megdöntsék a damaszkuszi kormányt.

A szaúdi külügyminisztérium rendszerét a jemeni kiberhadsereg (YCA) májusban törte fel, és az információk egy másolati példányát eljuttatták az FNA részére, valamint továbbították a WikiLeaks bejelentő honlapjára is.

A dokumentum, amely szavakkal kezdődik: “Szigorúan Bizalmas” és “Sürgős”, azt mutatja, hogy a korábbi szaúdi külügyminiszter, Saud al-Faisal megkérte az egykori honvédelmi minisztert, Salman bin Abdulaziz Al Saud-ot, hogy Rijád követeként válasszanak meg valakit, aki részt vesz azon a titkos és különböző országok által tartott 2012. évi ülésen, amelyen a szíriai szakadár fegyveresek támogatását és finanszírozását egyeztetik le. Az egyeztetésen részt vevő országok közt szerepel az Egyesült Államok, Törökország, Franciaország, Nagy-Britannia, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Kuvait.

Eközben egy másik, a YCA által nyilvánosságra hozott dokumentumban az olvasható, hogy Szaúd-Arábia 2012-ben követet küldött a Vatikánba, hogy találkozzon Dominique Mamberti érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkárával, és meggyőzze a katolikus egyház vezetőjét arról, hogy a szíriai kormány elleni háború ígéretes, mert ha Assad kormánya megbukik, akkor a következő rezsim nem fogja mészárolni a civil kisebbségeket Szíriában.

A dokumentumból kiderül az is, hogy az Al-Saud uralkodócsalád tagjai már megpróbálták egyesíteni szíriai ellenzéket annak érdekében, hogy megdöntsék a szíriai kormányt.

Az arról szóló rijádi ígéretnek, hogy Assad bukása után a kisebbségek jogait tiszteletben fogják tartani, az az alapja, hogy Franciaország, egy másik dokumentum szerint legalább kétszer sürgette a szaúdi uralkodókat, hogy hitessék el, hogy tiszteletben tartják a kisebbségek jogait és látszólag az ő érdekeiket nézve, győzzék meg a vallási és etnikai kisebbségeket, hogy vonják meg az addigi támogatásukat a damaszkuszi kormánytól.

A Rijádi ígéret, hogy a Szíriában lévő fegyveresek tiszteletben tartják majd Assad bukása után a kisebbségeket, azért volt szükséges, hogy megnyerjék a Damaszkuszban lévő háborúhoz a Vatikán támogatását, de hasonló sötét szándékok álltak mögötte, mint a mostani 2015. évi szaúdi halálkampány mögött, amely bár évszázadok óta folyik, de az idei év első hat hónapjában több embert végeztek ki a királyságban, mint a korábbi években együttvéve.

A későbbi eseményekbe való bepillantáskor – amint arról az első dokumentum beszámol – az látható, hogy a szaúdi küldött által támogatott fegyveresek egyik kisebbséget sem kímélve, mindegyiknek nagy számban végzett a tagjaival a muszlimok és nem muszlimok közül, Szíriában és Irakban a következő években.

A másik dokumentum pedig feltárja, hogy a Vatikán udvariasan figyelmen kívül hagyta a szaúdi küldött kérését a szíriai ellenzék támogatásáról és helyette inkább több találkozót kért, a Rijáddal való kétoldalú kapcsolatok bővítéséhez.

Május végén, a jemeni kiberhadsereg ​​nyilvánosságra hozta az információk és dokumentumok egy részét, amelyeket a közelmúltban Szaúd-Arábia Kül- és Belügyminisztériuma, valamint Honvédelmi Minisztériuma ellen hajtott végre.

A YCA még májusban ​​bejelentette, hogy feltörte Szaúd-Arábia három minisztériumának honlapjait, szervereit és archív levéltári dokumentumait, és az ott talált anyagokból több ezer szigorúan titkos dokumentumot fog nyilvánosságra hozni.

.

A csoport azt állította, hogy “bejutott a szaúdi külügyminisztérium (MOFA) hálózati rendszerébe és teljes mértékben ellenőrzése alatt tartott több mint 3000 számítógépet és azok szervereit, és több ezer felhasználó tevékenységét figyelte meg.Százezer számra fértek hozzá az e-mailekhez, személyes és titkos információkhoz a személyzet és diplomaták esetében, és ezen utóbbiak külföldi küldetéseiről is információkat szereztek szerte a világból”.

A hackerek a kibertámadást követően megfogadták, hogy később nyilvánosságra hozzák a részleteket több világszerte ismert hacker honlapon, amely során első lépésben az FNA-t is informálva, továbbították a WikiLeaks bejelentő honlapjára.

A Wikileaks több mint 60.000 dokumentumot jelentetett meg pénteken és megfogadta, hogy az elkövetkező hetekben a többit is közzé teszi, külön hírblokkban  hiszen sok olyan külföldi nevét is tartalmazzák, akik látogatást tettek Szaúd-Arábiába például azért, hogy zarándokoljanak, és a szaúdi ügynökök nevis szerepel közöttük. Ezért a nevek és dokumentumok nyilvánosságra hozatala érzékenyen érinthet ártatlan embereket, akik nem tettek semmit, csak vízumot kértek a szaúdi nagykövetségtől, hogy zarándoklatokon vegyenek részt” számolt be Seyed Mostafa Khoshcheshm az FNA angol nyelvű oldalának vezető szerkesztője.

A dokumentumok száma, melyekről a WikiLeaks bejelentette, hogy közzéteszi, jóval meghaladja az 500.000-et, de először ellenőrizni kell ezeket, hogy meggyőződjenek arról, hogy nem tartalmaznak félrevezető információkat és nem károsak ártatlan emberekre” tette hozzá.

Orientalista.hu – (farsnews, persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑