Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 17.

Segélykonvojokat küld az ENSZ hét ostromlott területre Szíriában

2016. 02. 17.

Hét olyan városba enged be a szír kormányzat ENSZ segélykonvojokat, melyeket a terroristák tartanak ellenőrzésük alatt, és melyek emiatt blokád alatt vannak – egyezett meg a szír külügyminiszter, valamint az ENSZ szíriai ügyekért felelős különmegbízottja, Staffan de Mistura.

A területek, ahova a segélyszállítmányok mennek, különböző „ellenzéki” fegyveres csoportok által vannak ellenőrizve, akik sok esetben éheztetik és élő pajzsként használják a civil lakosságot. A területeket a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges milíciák blokád, illetve ostrom alatt tartják, azonban a felszabadítás lassan halad, mivel a kormányzat lehetőségek szerint mérsékelni akarja a civil áldozatok számát, ellentétben a Nyugat által finanszírozott terrorcsoportokkal.

Staffan de Mistura a megegyezés után azt nyilatkozta, hogy „nem teljes a bizalma a szír kormányzat humanitárius elkötelezettségében”, viszont a szír kormányzat sem bízik meg teljesen bennük. A konvojokat a terv szerint a következő két napban elindítják, mindettől függetlenül.

Mindeközben Oroszország tűzszünetet sürgetett a Müncheni találkozó során, melyet elvben hosszas ellenkezés után a nyugati koalíció is elfogadott. A harcok azonban tovább folytatódnak, most már Törökország is részt vesz benne, mely a kurd YPG és a szír kormányerők csapatait bombázza időnként.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑