Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 02. 29.

Segélyre váró palesztinokra nyitottak tüzet a cionista megszállók

2024. 02. 29.

Több tucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek Gázavárosban humanitárius segélyre váró palesztinok közül csütörtökön. A palesztin hatóságok szerint a cionista megszállók nyitottak tüzet az éhező civilekre.

A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 112 ember vesztette életét, 280-an pedig megsebesültek a támadásban, amellyel az izraeli erők követtek el.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna korábbi csütörtöki közlése szerint 81-en haltak meg, a sebesültek száma pedig 700 fölött van. A csatorna kórházi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak be.

Az izraeli hadsereg azt közölte: nincs tudomása arról, hogy azt a területet támadták volna abban az időben. Majd arról számolt be, hogy az emberek a segélyért történő tülekedésben sérültek meg, összetaposták egymást vagy elgázolták őket.

Névtelenül nyilatkozó izraeli katonai tisztviselők ugyanakkor elismerték, hogy a katonák ezután tüzet nyitottak a tömegre, mert veszélyben érezték magukat.

űMahmúd Abbász palesztin elnök szerint “az izraeli megszálló hadsereg által elkövetett ocsmány mészárlásról van szó”, amelyet segélyszállítmányra várakozó emberek ellen követtek el.

Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia azzal vádolta Izraelt, hogy hadserege az incidens során szándékosan támadt civilekre. Közös nyilatkozatban emellett felszólították az izraeli kormányt, hogy biztosítsa az övezetbe tartó segélyek célba juttatását, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy határozott lépésekkel gyakoroljon nyomást Izraelre a nemzetközi jog betartása és az azonnali tűzszünet elérése érdekében.

Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora megdöbbent a történtek miatt. “A gázai helyzet még csaknem öt hónapnyi brutális ellenségeskedés után is képes sokkolni bennünket” – írta az X közösségi oldalon.

Az október 7-e óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint eddig legkevesebb 30 035 palesztin vesztette életét, és 70 457 megsebesült. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑