Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 04. 02.

Segélyszervezet munkatársait bombázta az izraeli légierő

2024. 04. 02.

A World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet közölte, hogy több munkatársa életét vesztette egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben. Emiatt a szervezet kedden bejelentette, hogy azonnal felfüggeszti tevékenységét az övezetben.

A Times of Israel izraeli lap szerint a támadás Deir al-Balah várostól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázai övezetbe élelmiszert eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg támadásában. Közleményük szerint a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai-kanadai kettős állampolgár és egy palesztin.

“Ez tragédia. A humanitárius segélymunkások és a civilek sohasem lehetnek célpontok” – hangsúlyozta a segélyszervezet.

A WCK közlése szerint munkatársai nem egy, hanem két páncélozott autóban utaztak a védettnek nyilvánított övezetben, és járműveiket a szervezet logójával jelölték meg. Azt írták: az autók mozgásáról Izraelnek tudomása volt. A találat akkor érte őket, amikor elindultak egy raktártól Deir al-Balah-ban.

Erin Gore, a szervezet igazgatója leszögezte, hogy “ez nemcsak a WCK, hanem általában a humanitárius szervezetek elleni támadás volt, amelyek a legszörnyűbb helyzetekben nyújtanak segítséget olyan konfliktusokban, amelyekben az élelmiszert háborús fegyverként használják”.
Hozzáfűzte, hogy a WCK azonnal felfüggesztette működését az övezetben.

A WCK-t alapító spanyol-amerikai sztárséf, José Andrés, az X-en fejezte ki részvétét a halálos áldozatok családtagjainak. “Ezek az emberek… angyalok, Ukrajnában, Gázában, Törökországban, Marokkóban, a Bahamákon, Indonéziában is szolgálatot teljesítettek. Nem arctalanok, nem névtelenek” – fogalmazott Andrés, és felszólította az izraeli kormányt, hogy “állítsa meg a válogatás nélküli gyilkolást”, és hagyjon fel a humanitárius segélyek korlátozásával.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden megerősítette, hogy a halálos áldozatok egyike egy ausztrál segélymunkás volt, és hangsúlyozta hogy Canberra a történtek részleteinek feltárását és “maradéktalan felelősségre vonást” követel.
Albanese közölte, hogy az ausztrál külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet “a tragédia ügyében, amelynek nem szabadott volna megtörténnie”.

A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz mintegy 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében. Ez volt a csoport második humanitárius szállítmánya az elmúlt egy hónapban Gázába. Az izraeli hadsereg mindkét szállítmány koordinálásában részt vett.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑