Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Diplomácia

2016. 03. 16.

Semjén Zsolt a migránsválságról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Jordániában

2016. 03. 16.

 

A migránsválságról és a magyar-jordán kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jordániai látogatásán – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden az MTI-vel. A kormányfő helyettese részt vett az ammani nagykövetség március 15-i nemzeti ünnepi megemlékezésén is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint a jordániai látogatáson tartózkodó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Ammanban találkozott a jordán parlament vezetőivel. Atef Taravnehhel, a képviselőház elnökével, illetve Fejszál al-Fajezzel, a szenátus elnökével véleményt cseréltek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, valamint nemzetközi kérdésekről. Mindkét részről méltatták a magyar-jordán kormány- és parlamentközi kapcsolatok alakulását. Semjén Zsolt átadta a jordán szenátusi elnök számára Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének hivatalos meghívását.

A parlamenti vezetők mellett a jordán kormány több tagjával is találkozott Semjén Zsolt, aki hangsúlyozta Magyarország érdekeltségét az atomenergetikai, a vízügyi együttműködés fejlesztésében, kereskedelmi és befektetési kapcsolataink dinamizálásában. Aláhúzta: Magyarország fontosnak tartja a Stipendium Hungaricum ösztöndíj kínálta lehetőséget több száz jordán diák magyarországi felsőoktatásban való részvételére. A machaerusi magyar régészeti feltárások megtekintése után Semjén Zsolt rámutatott a kulturális és tudományos együttműködés fejlesztésében rejlő lehetőségekre is.

A közlemény szerint a két ország közös kihívásként tekint a szélsőség és a terrorizmus elleni fellépésre, a jelenlegi migráns- és menekültválság kezelésekor kiemelten fontos ennek figyelembevétele. Magyar és jordán részről is a szíriai háború mielőbbi, tárgyalásos rendezését hangsúlyozták mint a válságból kivezető egyetlen utat.

Magyarország nagyra értékeli Jordánia szerepét a szíriai menekültek befogadásában, s támogatja, hogy az ország minden segítséget megkapjon az Európai Uniótól az ezzel kapcsolatos terhek viselésében – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑