Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 05. 15.

Shamkhani felszólítja a Nyugatot, hagyjon fel az iranofób forgatókönyvvel

2015. 05. 15.

Az Iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Ali Shamkhani hangsúlyozta, hogy a Nyugat egy súlyos hibát követ el az iranofób forgatókönyvvel.

„Azzal a céllal elfogult egyeztetést tartani, hogy megosztva az országokatrést üssenek a régióban és fokozzák az iranofób programot, azt mutatja, hogy a Nyugatból teljesen hiányzik az őszinteség, és ismételten elszámítják magukat”, mondta szerdán Shamkhani egy, az iraki elnökkel, Fouad Massoummal folytatott megbeszélésen Teheránban.

Shamkhani mélységesen elítélte a nyugati országokat az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokon való kettős mérce alkalmazása miatt, és hozzátette, a Nyugatnak kerülnie kell az ismételt stratégiai hibákat.

Hozzátette, hogy a gazdasági és biztonsági együttműködés bővítése Irakkal egy stratégiai lehetőség a régió biztonságának helyreállításához.

Shamkhani rámutatott, az iraki-iráni regionális, gazdasági és biztonsági együttműködési területek stratégiai fontosságúak és lehetőséget biztosítanak fenntartani a régió biztonságát, felvenni a harcot a terrorizmus ellen és elősegítieni a két ország fejlődését.

„Az iraki-iráni közös harc a terrorizmus ellen, valamint a biztonság helyreállítása az ország jelentős területén teszi lehetővé a hatékony gazdasági programok tervezését és végrehajtását, illetve a nyugalom és a fenntartható jólétet biztosítását az elnyomott iraki nép számára, beleértve a síitákat, szunnitákat, és kurdokat” tette hozzá.

Az iraki elnök a maga részéről méltatta Irán arra vonatkozó értékes erőfeszítéseit mind politikai, biztonsági és katonai területeken, hogy szembeszáll a terrorista csoportok fenyegetésével, továbbá mindenkit együttműködésre szólít fel a régió problémáinak megoldásában.

„A jemeni problémára nem létezik katonai megoldás, és minden jemeninek biztosítani kell a hozzáférést a humanitárius segélyekhez, különösen az élelmiszerekhez és gyógyszerekhez”, tette hozzá.

Orientalista.hu –Tia (persianews, irna.ir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑