Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2018. 05. 02.

Síita mecsetet romboltak le Bahreinban

2018. 05. 02.

 A Bahreini-rezsim előzetes figyelmeztetés nélkül porig zúzott egy nemrégiben újjáépített síita mecsetet, a kis perzsa öbölbeli királyságban felhördülő elégedetlen hangokkal szembeni keménykezű megleckéztetés részeként.

 Az Al Khalifa rezsim biztonsági erői által kísért buldózerek vasárnap földig rombolták Hassan al-Askari imám mecsetjét, a fővárostól, Manamától délnyugatra fekvő Hamad városában.

 A síita mecset lerombolására azt követően került sor, hogy azt a helyi lakosok a közelmúltban aprólékos és gondos munkával újjáépítették.

Az Al Khalifa rezsim biztonsági erői földig romboltak egy a közelmúltban újjáépített Síita mecsetet.

 A mecset sorsa megpecsételődött, csak úgy, mint több tucat olyan síita vallási gyülekezőhelyé, amelyeket már 2011-ben, a bahreini szunnita államvezetés ellen nagy többségben síiták által vezetett felkelés kezdetén leromboltak.

 A látványos rombolás része a rezsim keménykezű intézkedéseinek a síita közösségében belül élő elégedetlen, demokráciáért küzdő aktivistákkal szemben.

 Rezsimellenes tiltakozók ezrei a 2011. február közepén indított népszerű felkelés óta tartanak szinte mindennapos tüntetéseket Bahreinben. Azt követelik, hogy az Al Khalifa rezsim mondjon le a hatalomról, és hozzanak létre egy olyan igazságos rendszert, amely minden bahreini számára egyenlő képviseletet jelent.

 Manama most messzire ment, hogy az elégedetlenség legcsekélyebb előjeleit már ideje korán elfojtsa.

 március 14-én Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből is telepítettek Bahreinbe csapatokat, hogy támogassák az Al Khalifa rezsim megtorló lépéseit.

Rengeteg ember életét vesztette, több százan megsérültek, és sokakat letartóztatták a rezsim megtorló akcióinak következtében.

A bahreini rezsim megtorló intézkedései során, az elmúlt hét évben több tucat magas rangú aktivistát és vallási vezetőt is börtönbüntetésre ítéltek.

Orientalista.hu – Vivkamar, Press TV

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑