Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2018. 01. 31.

Siíta pártok hívei vonultak utcára Libanonban (képek, videók)

2018. 01. 31.

Az ország vezető politikusainak ellentéte vitte utcára a lakosságot. Az államfő és a házelnök régi keletű versengésének legutóbbi fordulata kelt indulatokat. A tüntetők akik házelnök pártját fogják, az Amal és a Hezbollah pártok hívei.

Politikusok viszálya szít feszültséget az utcán is Libanon fővárosában, Beirútban.

A síita házelnök, Nabih Berri és a keresztény államfő, Michel Aoun sok évtizedes ellentéte vetett új hullámokat a napokban.

.

Gebran Bassil külügyminiszter, aki az államfő veje is, egy nyilvános érvelésében gonosztevőnek nevezte a parlament elnökét, és az eseményen készült felvétel kikerült a közösségi médiába. A felháborodás óriási, ugyanis Berri nem egyszerűen egy politikus, hanem egy mindenek fölött álló tekintély Libanonban, ahol a vallási csoportok hatalmi képviseletének egyensúlyban tartása a közszereplők mindennapos feladata.

Az egyik tüntető szerint a külügyminiszter elvetette a sulykot, amikor kikezdett a házelnökkel, akihez amúgy nem érhet fel, mert Nabih Berri egyike azoknak a pilléreknek, amelyek Libanont tartják. Úgyhogy elfogadhatatlan, ami történt, ők kiállnak a házelnök mellett.

Másikuk azt mondta, nem a házelnök pártja, az Amal mozgalom szervezi a tiltakozást, nincs erre szükség, mert az Amal nem egy közönséges szervezet, hanem egy fogalom Libanonban. Berri nem egy milícia parancsnoka vagy egy párt vezére, Berri a libanoni parlament elnöke, ők pedig a libanoni nép, amelyet a törvényhozás képvisel.

Az államfő és a házelnök politikai ellenfelek voltak már a múlt század második felében. Az akkori polgárháború vége, 1990 Michel Aoun számára bukást és száműzetést jelentett, a házelnök viszont Libanon egyik kulcsembere lett. Aoun 2005-ben tért vissza az országba, és több mint tíz évvel később, 2016-ban lett államfő.

Ami pillanatnyi konfliktusukat illeti, Berrit a külügyminiszter kirohanásánál jobban zavarja, hogy az elnök állítólag anélkül járt el a hadsereget érintő ügyekben, hogy azt a pénzügyminiszterrel egyeztette volna. Michel Aoun tagadja, hogy ilyesmit tett volna.

Libanonban legutóbb a kormányfő váratlan lemondása keltett indulatokat múlt év novemberében. Saad Al-Hariri szaúdi útján jelentette be távozását, és egy ideig úgy tűnt, nem is tér vagy térhet haza. Ő maga azzal indokolta döntését, hogy elviselhetetlen lett számára a síita félkatonai szervezet, a Hezbollah nyomása.

Orientalista.hu – Euronews, Russia Today

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑