Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 10. 25.

Sikeres ostrom Moszulnál – Bagdad továbbra is tagadja a törökök részvételét

2016. 10. 25.

Az iraki kormányerők ötven olyan települést szabadítottak fel az észak-iraki Moszultól délre, amely korábban az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állt – közölte a dubaji al-Arabíja televízió.

Az értesülés szerint a Moszul és el-Kuvair város közötti településekről van szó. A kormányerők már a nyáron bejelentették, hogy az el-kuvairi régiót tekintik a Moszul elleni hadműveletek fő felvonulási területének.

Időközben az iraki kurd erők visszaverték az Iszlám Állam támadását Moszultól nyugatra, a jazidi kisebbség által lakott Szindzsár térségében. Az iszlamisták ezzel akarták elvonni a Moszulra keleti irányból támadó iraki hadsereg figyelmét. Mahma Kszelíl, a jazidik tartományi vezetője elmondta: az elmúlt egy évben ez volt a legsúlyosabb támadás ellenük, a csaknem kétórás összecsapásban legalább tizenöt szélsőséges életét vesztette.

Nemcsak a terepen, hanem a politikában is harcok, vagy legalábbis viták folynak. A moszuli offenzívát irányító iraki parancsnokság szóvivője tegnap cáfolta a korábbi török állításokat, amelyek szerint Törökország is részt venne a felszabadító hadműveletben. Vasárnap Binali Yildirim török miniszterelnök arról beszélt, hogy az iraki kurd erők (pesmergák) kérésére a török tüzérség is lövi az Iszlám Állam állásait Moszul közelében, Basíka környékén. A moszuli offenzívában való török részvétel kérdése feszültséget okoz Ankara és Bagdad között. Törökország attól tart, hogy Moszul visszavétele után ismét fellángolhat a szunniták és síiták közötti viszály az észak-iraki városban, ezért ellenzi például a síita milíciák bevonását a hadműveletekbe. Bár Ankara jó kapcsolatokat ápol az iraki kurd kormányzattal, az ellen tiltakozik, hogy a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) kötődő kurd fegyveresek segítsék a dzsihadisták kiűzését Moszulból.

Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programjainak vezetője tegnap az M1-en arról beszélt, hogy a szervezet a Moszultól nyolcvan kilométerre fekvő Erbílből segít a civileknek.

Orientalista.hu  – Magyar Hírlap

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑