Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 09. 13.

Soros üzenete Európának: fogadjátok be a migránsokat, vagy kihaltok

2016. 09. 13.

Kedvenc bábjátékosunk a Project Syndicate-en megjelent írásában figyelmezette a nacionalizálódó Európát.

Soros nagyon nem örül annak, hogy a menekültválság erősítette a xenofób, nacionalista mozgalmakat az öreg kontinensen. Ausztria, Franciaország, Németország, Hollandia, Magyarország – a bevándorlásellenes pártok egyre több helyen kerülnek bele a fősodorba.

„Az eddigi válasz a menekültválságra, amely a Törökország és az EU közötti megállapodásban csúcsosodott ki, négy alapvető hibával küzd.

Először is, a megállapodás nem igazán európai, mert Angela Merkel egyedül tárgyalta le.

Másodszor, meglehetősen alulfinanszírozott.

Harmadszor, Görögországot egy de facto karámmá változtatta, ahol hiányoznak a szükséges létesítmények.

A legfontosabb azonban, hogy a reakció nem önkéntes.”

„Az EU nem tud életben maradni egy átfogó bevándorlási politika nélkül. A jelenlegi krízis nem egy egyszeri alkalom, hanem előrevetíti a nem túl távoli jövőben jelentkező még nagyobb migrációs nyomást. Ennek okai a népességcsökkenés Európában és a népességrobbanás Afrikában, a vég nélküli katonai konfliktusok és a klímaváltozás.”

Eddig még egyet is érthetnénk Gyuri barátunkkal. A jövőre vonatkozó javaslatainál viszont már elgurult a gyógyszer.

„Hét pilléren alapul a megoldás.

Először is, az EU-nak jelentős mennyiségű bevándorlót kell befogadnia. Ha akár csak évente 300 ezer menekültet befogadnának legálisan, megszűnne a káosz, mert a bevándorlók nem próbálkoznának illegális úton elérni Európát.

Másodszor, az EU-nak vissza kell vennie az irányítást a határai felett.

Harmadszor, meg kell teremteni a pénzügyi alapokat. Minimum 30 milliárd euróra lenne szükség évente.

Negyedszer, az EU-nak közös határvédelemre és közös bevándorlási politikára van szüksége.

Ötödször, a menekülteket csak önkéntes alapon lehet áthelyezni. Nem lehet a bevándorlókat arra kényszeríteni, hogy olyan helyre települjenek, ahol nem látják őket szívesen, sem pedig a tagállamokat, hogy nem kívánt bevándorlókat fogadjanak be.

Hatodszor, az EU-nak nagyobb támogatást kell nyújtania a menekülteket befogadó országoknak.

Az utolsó pillér egy, a gazdasági bevándorlóknak kedvező környezet kialakítása. Európa öregedő társadalma miatt a migráció előnyei messze túlszárnyalják az integráció költségeit.”

Mi a baj a vén szarkeverő elméletével? Először is, 300 ezer bevándorlóban nem állna meg a történet. Mint Soros is írta, a migránsválság durvulni fog, és csak tavaly 1,5 millióan érkeztek. Ebből következik, hogy a költségek sem állnak meg évi 30 milliárd eurónál (ami amúgy 9 billió forint). Az integráció pedig csak egy vágyálom. Olyan tömegről van szó, amely nem beszéli az európai nyelveket, nagy többségüknek nincs szakértelme, és nem ismerik a helyi szokásokat. És nem is nagyon akarják elsajátítani ezeket.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑