Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Ukrajna

2022. 07. 26.

Sorra hullanak a külföldi zsoldosok Ukrajnában

2022. 07. 26.

Az orosz légierő megsemmisítette az ukrán “idegenlégió” zsoldosainak ideiglenes telepítési pontját a Donyecki Népköztársaságban lévő Kosztyantinyivkában – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

“A Donyecki Népköztársaságban, Kosztyantinyivkában nagy pontosságú rakéták találták el az úgynevezett ukrán “idegenlégió” zsoldosainak ideiglenes állomáshelyét. Akár 250 külföldi harcost, hét páncélozott járművet, valamint 12 speciális járművet semmisítettek meg” – közölte a minisztérium.

Ezenkívül orosz csapatok csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők 118. Területvédelmi Dandárjának egyik zászlóaljának ideiglenes állomáshelyére a cserkaszi területen lévő Vitove faluban. Akár 60 nacionalistát, két rakéta-sorozatvetőt és négy tüzérségi löveget semmisítettek meg.

A minisztérium beszámolt a légvédelmi ütegek elleni harc eredményeiről is: az orosz csapatok két üteg Uragan rakéta-sorozatvetőt, három szakasz Grad rakéta-sorozatvetőt, 14 tüzérségi szakasz Hyacinth-B-tarackot és D-30-as lövegeket találtak el.

Oroszország február 24. óta folytat katonai műveletet Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök úgy jellemezte a célját, hogy “megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve népirtásnak vetett alá”. Az orosz védelmi minisztérium a Donbassz felszabadítását nevezte fő feladatának.

Két amerikai, egy kanadai és egy svéd zsoldos haláláról számoltak be az ukránok

A Kijev-barát külföldi harcosok ukrán parancsnoka nyilvánosságra hozta két amerikai, egy kanadai és egy svéd halálának körülményeit. Zelenszkij Nemzetközi Légiójának zsoldosait az orosz erők semmisítették meg a Donbasszban.
Az amerikai Luke “Skywalker” Lucyszyn és Bryan Young, a kanadai Emile-Antoine Roy-Sirois és a svéd Edvard Selander Patrignani július 18-án haltak meg – közölte parancsnokuk, Ruszlan Mirosnyicsenko a Politico hírportállal szombaton.

A négy férfi az ukrán területvédelmi erők egy különleges műveleti egységének tagjai voltak Szeverszk városában, amely az utóbbi időben heves harcok színhelye volt.

Hétfőn a zsoldosok egy olyan csoport tagjai voltak, amelyet a Szeversztől mintegy három kilométerre északnyugatra fekvő Grigorovka faluba küldtek bevetésre, ahol az előrenyomuló orosz erők megpróbáltak átkelni egy folyón – mondta Mirosnyicsenko.

A külföldi harcosok elvégezték feladatukat, de “a küldetés végén orosz tankok támadtak rájuk” – emlékeztetett.

“AZ ELSŐ LÖVEDÉK MEGSEBESÍTETTE LUKE-OT. HÁROM SRÁC, EDWARD, EMILE ÉS BRYAN AZONNAL MEGPRÓBÁLTAK SEGÍTENI LUKE-ON, ELSŐSEGÉLYT NYÚJTANI ÉS EVAKUÁLNI ŐT ARRÓL A HELYRŐL. AZTÁN A MÁSODIK GRÁNÁT MINDANNYIUKAT MEGÖLTE” – ÁRULTA EL A PARANCSNOK.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette a két amerikai halálát, de nem kívánta őket név szerint megemlíteni “a családok iránti tiszteletből ezekben a nehéz időkben”.

A Politico megszerezte a grigorovkai eseményekről szóló helyzetjelentést is, amely szerint a halálos áldozatokon kívül egy Finn nevű harcos “a bal karján és lábán sérült meg”, míg társa, akit Oszkárnak hívnak, “számos sérülést szenvedett [és] mindketten önállóan vonultak az evakuálási pontra”.

A zsoldosok csoportjának legalább hat orosz harckocsival, négy páncélozott személyszállítóval és akár 70 gyalogossal is szembe kellett néznie a dokumentum szerint.

A külföldi harcosokat több mint két órán keresztül “drónokkal korrigált” és nehéztüzérséggel is bombázták – tette hozzá a dokumentum.

A konfliktus kezdete óta több ezer külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába, akik az úgynevezett “Nemzetközi Légiót” alkotják, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására.

Áprilisban az orosz hadsereg csaknem 7000-re becsülte a számukat, de a hónap elején azt közölte, hogy mindössze 2741 zsoldos maradt Ukrajnában. Sokukat felszámolták, míg mások külföldre menekültek, egyesek a kijevi erők soraiban uralkodó zűrzavarra, illetve a silány felszerelésre panaszkodtak.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov nemrég arra figyelmeztetett, hogy a külföldi zsoldosokat a nemzetközi jog nem tekinti harcosoknak, és “a legjobb, ami rájuk vár, ha élve fogják el őket, és a bírósági tárgyaláson börtönbüntetés kapnak”.

A hét elején Damien Magrou, a Nemzetközi Légió szóvivője az NBC Newsnak elárulta, hogy “az elmúlt hónapok során fokozatosan visszaesett az Ukrajnába érkezők száma“, és az “orosz dezinformációt” okolta az ilyen helyzetért.

Egy lengyel MMA harcos is meghalt a Donbasszban Zelenszkijért

A Lengyel MMA Szövetség bejelentette Tomasz Walentek harcos halálát, aki állításuk szerint akkor hunyt el, amikor zsoldosként harcolt Ukrajna oldalán az Oroszországgal folyó konfliktusban.

Walentek ígéretes amatőr harcos volt, és a RIA Novosztyi szerint 2021-ben megnyert egy versenyt a lengyelországi Gliwice városában, de az utóbbi időben a Ukrán Nemzetközi Védelmi Légió – egy külföldi zsoldosokból álló csoport – tagjaként harcolt.

“Nagy szomorúsággal értesültünk Tomko haláláról, aki lengyel önkéntesként a Nemzetközi Ukrán Védelmi Légióban harcolt és ott halt meg” – írta Walentekről a lengyel MMA-szövetség a közösségi médiában közzétett üzenetében.

A hírek szerint a Donbassz térségben tüzérségi lövések következtében vesztette életét, bár a lengyel kormány nem erősítette meg az információt.

A beszámolók szerint Walentek a varsói Uniq Fight Club tagja volt – ez a lengyel fővárosban található kiemelkedő vegyes harcművészeti edzőterem, amelynek ajtaján olyan korábbi világbajnokok léptek át, mint Joanna Jedrzejczyk és Alistair Overeem.

Oroszország a múlt hónapban bejelentette, hogy egy Donbasszban található cinkgyárra mért légicsapás során akár 80 lengyel “zsoldost” is megölt, és ezzel tovább gyarapította az Ukrajnáért fegyvert fogó külföldi áldozatok listáját.

Walentek egyike volt azoknak a küzdősportolóknak, akik a február végén kezdődött katonai művelet óta Oroszország ellen harcolnak.

A korábbi nehézsúlyú ökölvívó világbajnokok, Vitalij és Volodimir Klicsko – előbbi Kijev polgármestere -, valamint a legjobb ökölvívók, Olekszandr Uszik és Vaszil Lomacsenko is részt vettek a konfliktusban.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑