Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 08. 27.

Sorsára hagyták az Iszlám Állam által foglyul ejtett túszt

2016. 08. 27.

Kayla Mueller 2015 februárjában az Iszlám Állam fogságában halt meg, tizennyolc hónappal azután, hogy a terrorszervezet elrabolta az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik járművéből Szíriában, ahol a barátjával egy kórház felszerelésében segédkezett.

A 26 évesen meggyilkolt arizonai lány szülei – Marsha és Carl Mueller – az ABC News csatornának most azt nyilatkozták, a nemzetközi humanitárius szervezet munkatársai hónapokig nem voltak hajlandók beszélni velük, és visszatartottak kulcsfontosságú információkat, amelyek a Kaylával együtt elrabolt, de hamar elengedett MSF-munkatársaktól származtak.

Pedig szükségük lett volna rájuk, hogy megkezdjék az egyezkedést az emberrablókkal. Chris Voss, az FBI nyugalmazott túsztárgyalója megdöbbentőnek nevezte az MSF döntését. „Teljesen magára hagytak valakit, akit nem volt okuk magára hagyni” – fogalmazott. Voss szerint az MSF fel is dühítette az Iszlám Államot, hiszen a terrorszervezet az elengedett MSF-túszokkal memorizáltatott egy e-mail címet, ahova majd Kayla Mueller túsztárgyalása miatt kellett volna írnia a szülőknek, az MSF viszont legalább hét hétig nem adta át az információt, addig, amíg az összes emberüket el nem engedték.

A csatornának a szülők átadtak egy telefonbeszélgetést, amelyet tíz hónappal lányuk elrablása után rögzítettek, s ebben az MSF egyik munkatársa közölte, nem segítenek a túsztárgyalásban, a Kaylával együtt elrabolt embereik kiszabadítására létrehozott válságstábot pedig hamarosan feloszlatják.

„Nem hiszem, hogy volt erkölcsi felelősségünk” – mondta az ABC Newsnak Jason Cone, az MSF amerikai igazgatója, aki szerint a szervezet nem segíthet olyanok kiszabadításában, akik nem az alkalmazottai.

A szervezet munkatársai nem beszéltek az amerikai önkéntes ügyével foglalkozó FBI-ügynökkel sem. Carl Mueller az ABC Newsnak azt mondta, „az övéké egy fantasztikus szervezet, csodálatos munkát végez. De valahol egy tanácsteremben eldöntötték, hagyják, hogy a lányunkat megkínozzák, megerőszakolják és végül meggyilkolják”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑