Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 04. 24.

Sorsdöntő lehet Merkel törökországi látogatása

2016. 04. 24.

Vezető európai politikusok látogattak Törökországba, hogy elősegítsék az EU és Ankara közötti menekültügyi megállapodás végrehajtását.

Angela Merkel német kancellárt, Donald Tuskot az Európai Tanács elnökét és Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét Ahmet Davutoglu török kormányfő fogadta.

A szíriai határ mellett fekvő nizipi táborba mentek, ahol 5000 szíriai menekült él, köztük 1900 gyerek.

A márciusi megállapodás értelmében Törökország április elején megkezdte az illegális menekültek és bevándorlók visszafogadását Görögországból. Az EU pedig – egyelőre 72 ezer fő erejéig – átvesz Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba.

A törökök pénzt kapnak cserébe a menekültek ellátására (2018 végéig újabb 3 milliárd eurót, ha az első 3 milliárdot addigra ellenőrzötten felhasználták), és vízummentességet, ha teljesítik ahhoz a feltételeket.

Ankara arra figyelmeztette az EU-t, hogy felbontja az egyezményt, ha az unió nem ad a törököknek európai vízummentességet.

Törökországnak 72 feltételnek kellene megfelelnie május 4-ig, és diplomáciai források szerint eddig azoknak csak a felét teljesítette.

Merkel kritikusai azt követelik, hogy a kancellár tegye szóvá Törökországban a szabadságjogok korlátozását. Kifogásolják, hogy Németországban a török elnök kérésére eljárás indulhat egy humorista ellen, aki kigúnyolta Recep Tayyip Erdogant egy szatirikus versben.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑