Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 01. 29.

Spanyol katonát gyilkolt Izrael

2015. 01. 29.

Egy izraeli támadásban meghalt egy spanyol ENSZ-katona Libanon déli részén – közölte a spanyol külügyminiszter szerdán Madridban.

Francisco Javier Soria Toledo

Francisco Javier Soria Toledo spanyol ENSZ katona

José Manuel García-Margallo elmondta: az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah egy korábbi támadását viszonozta, ennek esett áldozatául a spanyol katona. Spanyolország “azonnali és mindenre kiterjedő” vizsgálatot követel a történtek miatt az ENSZ-ben, s ebben számít Izrael együttműködésére.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter telefonon fejezte ki részvétét a katona halála miatt spanyol kollégájának. Az áldozat a 36 éves Francisco Javier Soria Toledo, ő a tizenharmadik spanyol halálos áldozat a libanoni ENSZ-misszióból (Finul), amelynek tagjai közül eddig 307-en haltak meg. A jelentések szerint Soria Toledo az úgynevezett kék zónában vesztette életét, amely az ENSZ-katonák tartózkodási helyét jelöli.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a rakétatámadás előzménye, hogy a Hezbollah rajtaütött egy katonai konvojon a Golán-fennsíkon, két izraeli katona meghalt, heten pedig megsérültek. Ez volt a legsúlyosabb Hezbollah-támadás az izraeli erők ellen a két fél közötti 2006-os háborúskodás óta. Az AP jelentése szerint viszont a Hezbollah támadása is ellenakció volt egy légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre január elején szíriai célpontok ellen, s amelyben a Hezbollah hat harcosa és egy magas rangú vezetője halt meg.

alfahir.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑