Cadmus fordítás Cadmus
Nyugat-Szahara

2022. 04. 06.

Spanyolország lemondott Nyugat-Szahara függetlenségéről

2022. 04. 06.

Egy 1975 óta húzódó konfliktusban változtatott álláspontján a korábbi gyarmatosító.

A szaharai Polisario Front mozgalom vezetője bírálta hétfőn, hogy Spanyolország radikális fordulatot tett a Nyugat-Szaharát illetően, miután Madrid támogatásáról biztosította a térséggel kapcsolatos, a függetlenséget elvető marokkói tervet – írta meg a 168 óra.

„Egyértelmű, hogy ez radikális fordulat, amelyet nem vártunk egy olyan országtól, amely de jure, azaz nem de facto irányítja Nyugat-Szaharát” – jelentette ki az El Mundo című spanyol napilapnak adott interjúban Brahim Gáli, akinek mozgalma azt szeretné elérni, hogy Nyugat-Szahara független állam legyen.

Március 18-án a marokkói királyi palota bejelentette: a spanyol kormány elfogadta a lehetőséget, hogy Nyugat-Szahara – Rabat 2007-es javaslatának megfelelően – autonóm tartomány legyen marokkói fennhatóság alatt.

Röviddel ezután Madrid üdvözölte, hogy Marokkóhoz fűződő viszonya új szakaszba lépett, amelynek alapja a kölcsönös tisztelet, és amely biztosítja mindkét ország stabilitását és területi integritását.

A Marokkó által várt spanyol gesztus a Madriddal szembeni, közel egy éven át tartó diplomáciai konfliktusnak vetett véget, amelyet az váltott ki, hogy Brahim Gálit fogadták Spanyolországban, ahol koronavírus-fertőzéssel kezelték. Pedro Sánchez spanyol kormányfő várhatóan a közeli napokban elutazik Marokkóba, hogy megpecsételjék a megbékélést.

„Úgy érzem magam, mint bármelyik szaharai e rendkívül súlyos döntés láttán. (…) Spanyolország 1975-ben a sorsunkra hagyott bennünket, és negyvenhét évvel később ugyanezt teszi” – fogalmazott Brahim Gáli.

„Spanyolország mindig is az ENSZ keretében, határozatok alapján történő megoldást támogatott, (…) ami a szaharai nép önrendelkezésének a védelmét jelentette, hogy befejezhesse a gyarmatosítás alóli felszabadulás folyamatát. Ezért nem értjük a spanyol kormány e radikális fordulatát” – mondta Gáli.

A spanyol kormány döntését Spanyolország-szerte bírálták, akárcsak a Polisario Front fő támogatója, Algéria. Madrid a bírálatokra reagálva úgy érvelt, hogy nem változtatta meg az álláspontját, csak újabb lépést tett a Marokkót a Polisario Fronttal a spanyolok 1975. évi távozása után szembeállító konfliktus megoldása érdekében.

Nyugat-Szahara 1975-ig spanyol gyarmat volt. Spanyolország kivonulása után Marokkó annektálta a terület egy részét. A ritkán lakott, de nyersanyagokban gazdag sivatagi régió nagy részét azóta Rabat ellenőrzi. A Polisario Front és a marokkói erők között többször került sor összecsapásokra a múltban.

A Rabat és Madrid közötti válság csúcspontján, tavaly május közepén több mint tízezer bevándorló és menekült érkezett a Marokkó melletti, Spanyolországhoz tartozó Ceutába, miután Marokkó enyhített az ellenőrzésen.

Spanyolország akkor zsarolással és agresszióval vádolta meg Rabatot, amely visszahívta spanyolországi nagykövetét, aki csak március 20-án tért vissza az állomáshelyére.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑