Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Menekültügy

2016. 05. 23.

Spiegel: Törökország válogat a menekültek között

2016. 05. 23.

Az Európai Unió több tagállamát is feldühítette Törökország azzal, hogy a menekültáradat megállítását célzó, március 18-án megkötött EU-török megegyezés keretein belül nem a jól képzett szíriai állampolgárokat, hanem a nagyon alacsony képesítéssel rendelkezőket vagy a súlyos betegeket küldi az EU területére – írta szombaton brüsszeli és német kormányzati forrásokra hivatkozva a Der Spiegel című német lap.

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, ezért cserében az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A Der Spiegel szerint Ankara és Brüsszel jelenleg a megegyezés további lényeges részén vitatkozik: az EU-ba érkező menekültek kiválasztásáról.  Az EU belügyminisztereinek pénteki találkozóján Jean Asselborn luxemburgi tárcavezető megjegyezte, Törökország megtagadja a diplomásoktól a kiutazási engedély kiállítását.

A Spiegel cikke szerint Németországból, Hollandiából és Luxemburgból származó, egybehangzó információk alapján az utóbbi hetekben a török hatóságok több alkalommal is az utolsó pillanatban vonták vissza a szíriai menekültek számára már kiállított kiutazási engedélyt, és a legtöbb esetben ez olyan családokat érintett, ahol a családapa mérnöki, orvosi vagy szakmunkás képzettséggel rendelkezett.

A német lap úgy tudja, Törökország már hivatalosan is értesítette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) arról, hogy szíriai diplomások nem utazhatnak ki az országból az EU-török egyezmény keretében.Rendszerint a főbiztosság dönt arról, hogy ki vehet részt áttelepítési programban, az EU-török alku értelmében azonban Ankara külön jogosítványokat kapott, így első körben a török hatóságok válogathatják ki, hogy ki utazhat tovább Európába. Nem hivatalos csatornákon keresztül a UNHCR munkatársai arról tájékoztatták a Spiegelt, hogy ebben a rendszerben ők gyakorlatilag csak lepecsételik a török hatóságok által a kiválasztott személyeket tartalmazó listákat.

Orientalista.hu – MH/MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑