Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 09. 22.

Stratégiai partnerséget jelentett be Kína és Szíria

2023. 09. 22.

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat – jelentette a CCTV kínai állami média.

“Az instabil és bizonytalan nemzetközi környezetben Kína hajlandó továbbra is együttműködni Szíriával egymás támogatása és a méltányosság és igazságosság nemzetközi szintű megőrzése érdekében” – mondta Hszi a kínai állami médiában közzétett videón.

Hszi azt is elmondta, hogy Szíria volt az egyike az első arab országoknak, amelyek diplomáciai kapcsolatokat létesítettek a Kínai Népköztársasággal.

Hozzátette, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 67 év alatt a kínai-szíriai kapcsolat kiállta a nemzetközi helyzet változásainak próbáját, barátságuk az idők során egyre erősebbé vált, a mostani partnerség létrehozása pedig “fontos mérföldkő” lesz a kétoldalú kapcsolatok történetében.

Kína támogatja Szíriát a külföldi beavatkozással szembeni ellenállásban, az egyoldalúság és a megfélemlítés elutasításában, valamint a nemzeti függetlenség, szuverenitás és a területi integritás védelmében – mondta Hszi.

Kína támogatja Szíriát az újjáépítésben, a terrorizmus elleni képességek erősítésében, valamint a szíriai kérdés politikai rendezésének előmozdításában a “szíriai vezetés és szíriai tulajdon” elvét követve – tette hozzá.

Aszad, aki utoljára 2004-ben látogatott Kínába, hogy Hu Csin-tao akkori elnökkel találkozzon, most több mint egy tucat más külföldi méltósággal együtt vesz részt az Ázsiai Játékok szombati nyitóünnepségén a Csöcsiang tartományban lévő Hangcsouban.

A szíriai elnököt az Egyesült Államok, az Európai Unió, Ausztrália, Kanada és Svájc is szankciókkal sújtja, de a kormánya elleni többoldalú szankciók alkalmazására irányuló erőfeszítések nem kaptak egyhangú támogatást az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol Kína már legalább nyolc alkalommal megvétózta az Aszad-kormányt elítélő indítványokat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑