Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 07. 18.

Stratégiai településeket foglaltak vissza Szíriában

2016. 07. 18.

A Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges erők, hadászatilag fontos településeket szabadított fel Homsz és Lattakia tartományokban a terroristák alól.

A Szíriai Arab Hadsereg visszafoglalta Khirbet Al-Szudat Észak-Homszban

Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) képesek voltak teljesen visszafoglalni Khirbet Al-Szudat, három korábban elvesztett ellenőrző ponttal a település közelében

Ebbe a térségbe a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) terrorszervezetek fegyveresei éjjel szivárogtak be és nappal még mindig tartották.

A visszafoglalását követően a kormánycsapatok ténylegesen is meg tudták nyitni a Homsz-Masziaf országutat, amely Homsz tartomány fővárosától északnyugatra vezet.

Az “iszlamista” offenzíva célja az volt, hogy összeköttetést teremtsenek a még Al-Waerben bujkáló maradék fegyveresekkel, amely Homsz város utolsó olyan negyede, ahol még megtalálhatóak a megszállók.

Más szóbeszédek szerint a támadás egy megtorló akció volt a hadsereg előrenyomulásáért, hogy felszabadítsa Darajja elővárost Damaszkusz tartományban, amely a “szíriai ellenzék” (értsd: a líbiai, tunéziai, egyiptomi, jemeni, szaúdi, libanoni, iraki, török, brit, francia, boszniai, koszovói, belga és ki tudja még milyen állampolgárságú dzsihád turisták) szimbolikus erősségének számít.syria army 39217070

 Kalat Tubalt ismét a kormányerők ellenőrzik

A Szíriai Tengerészgyalogság, a Sivatagi Sólymok Dandár (Liwa Szukkur Al-Szahra) és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) támogatásával a jelentések szerint szombaton elfoglalta Kalat Tubalt Lattakia tartomány északi területén, miután megkezdték offenzívájukat a kiemelt jelentőségű Kinszibba településnél.

Kalat Tubal Kinszibba déli tengelyén helyzkedik el, amelyet jelenleg vahhabita terroristák tartanak megszállva.

Kalat Tubal elfoglalása a Szíriai Fegyveres Erők számára biztosítja a magasabb terepszakaszt Kinszibba közelében; azonban szükségük lesz rá, hogy elfoglalják a többi magaslatot az említett helység körül, mielőtt megerődíthetik állásaikat.

Qalat Tubal szíria térkép

Kinszibbát a Dzsaish Al-Fatah (“Hódítás Hadserege) terroristaszövetség vahabita fegyveresei múlt hónapban szállták meg, miután egy nagy offenzívát hajtottak végre Észak-Lattakia ellen.

Amíg a vahabita terroristák ellenőrzik Kinszibbát, addig képesek lesznek rakétákat kilőni a kormányerők kezén lévő falvakra Lattakia tartomány északi részén, közöttük Bashar Al-Assad születési helyére, Kurdahára.

Észak-Lattakiában Kinszibbát is felszabadították

12 óráig tartó összecsapások után hat különböző arcvonalon, a Szíriai Arab Fegyveres Erők, nagyobb részben a Tengerészgyalogságból és a Sivatagi Sólymok Dandárból, felszabadították a stratégiai helyzetű Kinszibba helységet a körülötte lévő magaslatokkal, valamint a várral.

A beszámolók szerint a hadművelet nagyon bonyolult volt, ezt mutatták a műveletről készült képek és a videofelvételek.Kinszibba szíria térkép

Kinszibbát július elsején rohanták le a Törökországból beözönlő vahabita terroristák (akiket még mindig “felkelőknek” nevez a nyugati sajtó) egy tömeges offenzíva során, amikor sok százan elhullottak és megsebesültek közülük.

A település megtartása sem volt kevésbé véres számukra. Sokan meghaltak, amikor megkísérelték visszaverni a helységet elfoglalni akaró kormánycsapatokat.

A Szíriai Fegyveres Erők előretörése ezzel még nem állt meg az észak-lattakiai frontvonalon.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑