Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2021. 06. 01.

Szabadlábon védekezhet a palesztin tüntetőt lelővő zsidó telepes

2021. 06. 01.

 

Az Izrael közepén fekvő Lod város központjában tűző nap alatt egy dombon tüntetők álltak péntek délben, és arab, héber és angol nyelvű tábláikon a palesztin Musza Haszuna zsidó gyilkosának azonnali bebörtönzését követelték. Musza Haszunát a Gázai hadművelet idején kitört etnikai-vallási zavargásokban lőtte agyon egy zsidó telepes.

A videofelvételek tanúsága szerint egymástól pár tucat méterre zsidók csoportja nézett farkasszemet palesztinokkal, amikor a csoportból valaki a fegyverével a palesztinok csoportja felé lőtt. Négy embert eltalált, egyiküket megölte. Önvédelemre hivatkozott. Amír Ohana belbiztonsági miniszter utasítására szabadlábon védekezhet.

A pénteki tiltakozó gyülekezést a rendőrség a tér közepére engedélyezte. “Azért kell a napon állunk, hogy gyorsabban abbahagyjuk, de így is jövünk. Hogy rács mögé kerüljön Musza Haszuna gyilkosa, aki most úgy viselkedik, mintha győztes hős volna” – magyarázza az MTI tudósítójának Dzsamal, a helyi önkormányzat egyik palesztin képviselője.

“Tiszteljük az államot, de szeretnénk, ha az állam is tisztelne minket azzal, hogy mindenkit lecsuk, aki részt vett a fiam megölésében. Békés ember vagyok, nem vagyok Ábrahám ellensége. Együtt élünk, akárcsak a társaim, akik idejöttek velem” – mondja szinte sírva a fiát gyászoló Mali Haszuna. “A fiamat hidegvérrel megölték a telepesek. Hol az igazság, ha a gyilkos hazamehet?” – kérdi.

“Musza gyilkosa nincs börtönben. El tudják képzelni fordítva, hogy az áldozat zsidó és a gyilkos palesztin?” – kérdezi a tüntetésen felszólaló Ahmed Tibi, a palesztin pártok Közös Listájának vezető politikusa. “Külön törvény érvényesül a palesztinok és külön a zsidók esetében” – vélekedik.

Ajman Ode, az izraeli parlament tagja, a Közös Lista párt vezetője szerint előre megfontolt szándékból elkövetett gyilkosság történt, és politikai okból nincs rács mögött a gyilkos. Azzal vádolta meg Jaír Revivót, a helyi polgármestert, hogy a palesztinok ellen uszított, és telepeseket hozott a városba.

A 11 napos, Falak őrzői fedőnevű hadművelet idején Lodban kezdődtek, és különösen erősek voltak a nemzetiségi-vallási összecsapások. Május 10-én  Lodban zsidó fegyveres csoportok kezdtek járőrözni és rátámadtni a a palesztin tüntetőkre.

“Sokaknak rokonaik vannak Gázában, akik 1948-ban menekültek oda. Telefonáltak Gázából, mesélték, hogy mi történik” – mondja Samah Salaime szociális munkás, aki tíz éve vezeti alapítványi pénzekből az palesztin nők közösségi központját a város Ramat Eskol nevű negyedében.

“A város lakóinak 30 százaléka palesztin, 10 százalékuk keresztény, de a többségük muzulmán, és sokan járnak Jeruzsálembe az Al-Aksza mecsethez imádkozni. Rájuk nagyon hatottak az ottani összecsapások is” – sorolja Salaime a városban kitört zavargások kiváltó okait.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑