Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 11. 10.

Szalézi rendfőnök: fontos számunkra az üldözött keresztények megsegítése

2018. 11. 10.

Ángel Fernández Ártime, a Don Bosco Szalézi Társaságának általános elöljárója vasárnap fejezte be négynapos látogatását a rend legkisebb tartományában – Magyarországon. Rövid ittléte során találkozott rendtársaival, világi munkatársakkal, a szalézi ifjúsággal, tanárokkal és politikai vezetőkkel.

A szalézi rend főnökének hatéves megbízatása során kötelessége meglátogatni minden tartományt. A szaléziak a világ 136 országában vannak jelen.

Don Bosco 10. utóda rendfőnöki szolgálatának ötödik évét tölti, ez a második magyarországi látogatása.

A rendfőnök, látogatása során találkozott a tartományban szolgálatot teljesítő valamennyi szalézi szerzetespappal és -testvérrel, konferenciát tartott a szalézi ifjúságnak, tanároknak, valamint találkozott a szalézi munkatársakkal is. A programok részt vevőinek mindig alkalmat biztosított a személyes találkozóra, beszélgetésre, nem mutatta jeleit sem fáradtságnak, sem annak, hogy bármikor is kényelmetlenül érezte volna magát. Úgy látszott, hogy őszintén gyakorolja az alapító Bosco Szent János által bemutatott karizmát, melyet az öröm, a személy-központúság és a kedvesség jellemez.

Előadásaiban kiemelte az ifjúságpasztoráció fontosságát, hiszen

„a fiatalok soha nem a probléma, éppen ellenkezőleg: ők jelentik a társadalmak számára a jövőt”.

Elmondta, hogy a szaléziak legfontosabb küldetése az, hogy segítsenek felfedezni a fiataloknak életük értelmét. Beszélt a szalézi megelőző módszerről is, melynek a lényege, az, hogy a nevelő figyeljen oda neveltje igényeire, szükségeire és teljes személyiségére. Egy szalézi nevelő soha nem lehet rugalmatlan vagy távolságtartó: a fiataloknak arra van szükségük, hogy „érezzék, hogy szeretve vannak és, hogy figyelnek rájuk”.

Látogatásának végén a rendfőnök találkozott Soltész Miklóssal, az egyházi, kisebbségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárral és Azbej Trisztánnal, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárral.

.

A megbeszélésen szó volt szerzetesi képzőközpontok magyarországi létesítéséről, az ifjúsági munkában való együttműködés lehetőségeiről, valamint legnagyobb részben arról, hogy hogyan segítsük üldözött keresztény testvéreinket azokban az országokban, amelyekben folyamatos életveszélyben vagy elnyomás alatt élnek.

Azbej és Soltész államtitkár urak bemutatták a kormány üldözött keresztényeket segítő programjait Irakban, Szíriában, Libanonban és Nigériában, amely országokban a magyar kormány több száz lerombolt otthont tett újra lakhatóvá, templomokat és iskolákat épített, így téve lehetővé sok ezer, többségében iszlamista terroristák által elüldözött keresztény hazatérését.

A magyar kormány volt az első a világon, amely kormányzati programot hozott létre az üldözött keresztények megsegítésére.

Ángel atya elmondta, hogy a szaléziak sok olyan országban vannak jelen, ahol keresztényüldözés van. Mivel a rend karizmájához hozzátartozik a leghátrányosabb helyzetűek megsegítése, ezért

nem lehet kérdés, hogy a hitük miatt üldözöttek támogatása a szaléziak számára prioritás.

A szaléziak házakat és iskolákat tartanak fenn Pakisztánban, Szíriában és több afrikai országban.

„Aleppóban minden házunkat bombatalálat érte” – mondta Ángel atya. „A szíriai háború alatt több, mint ezer fiatalnak nyújtottunk menedéket a rendházunkban. Ugandában a palabeki menekülttáborban dolgoznak szalézi atyák és munkatársak, ott most az lenne a legfontosabb, hogy a kisgyerekeknek óvodát építsünk” – tette hozzá a rendfőnök.

Ángel atya és a magyar kormány képviselői megállapodtak, hogy „kommunikációs forró drótot” létesítenek a menekültek és a vallásuk miatt üldözöttek megsegítésére hazájukban, elsősorban a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában. Egyetértettek abban, hogy erőforrásaikat a lehetőségek szerint egyes közös projektekben egymás rendelkezésére bocsátják.

Forrás: S4C.news, Fotók: Lengyel Erzsébet, Agenzia Info Salesiana, Videó: Agenzia Info Salesiana

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑