Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 08. 04.

Szalézi szerzetesek Kenyában – Adj inni a szomjazónak és enni az éhezőnek!

2017. 08. 04.

Korr sivataga Kenya északi határánál található; lakói nomád pásztorok, akiknek az élete a víz körül forog. Korr szalézi misszióját (Don Bosco Mission Korr) 1980-ban alapították.

A helyi nomád pásztorok állandóan úton vannak, soha véget nem érő keresésben a víz és a növényzet után. Mióta 1980-ban megalapították a szalézi missziót a sivatagban, Don Bosco fiai rendíthetetlen buzgalommal dolgoznak, hogy felemeljék az itt élő, jellemzően a Sambru és Rendire törzsekből származó embereket. A kihívások sokrétűek és összetettek, és a misszionáriusok vészhelyzetekkel szembesülnek nap mint nap.

Korr jelentése „fehér kő”, és Kenya egész északkeleti régiója, amelynek legnagyobb része Marsabit körzethez tartozik, rendkívül súlyos aszálytól szenved, amely bizonytalanná tette az emberek életét. Az elmúlt két évben nem esett az eső Korrban – az esős évszakok jöttek és mentek, anélkül, hogy bármilyen enyhülést hoztak volna. A pusztító szárazság kérlelhetetlen markában tartja régiót, a kutak és a folyók kiszáradtak.

A víz az élet. Ha a kutak teljesen kiszáradnak, a halál nem csak az emberi életet keresi fel, hanem minden élő szervezetet. Az esőzések elmaradása hozzájárult az állatállomány hatalmas pusztulásához, ez viszont aláásta a megélhetését azoknak, akik gazdasági és élelmiszerellátási szempontból az állatoktól függenek. Termesztés és gazdálkodás, természetesen, csak ott lehetséges, ahol víz van…

A mai Korrban semmi sem látszik, ami növekedne, kivéve a szétszórt tüskés bokrokat és néhány erős fát. Az eredmény: az anyáknak nincs semmijük, amiből főzhetnének, a gyermekek alultápláltak és nem járnak iskolába; az emberek éhesek és dehidratáltak, így könnyen áldozatául esnek a számos betegségnek.

A szalézi misszionáriusok egyik fő gondja ebben a szárazságban az ételadományok kiosztása. A korri misszió több mint 60 kilométerre terjed, és ellátja Korr, Alisurua, Orotilkes, Bala, Lengima, Lokuchula és Namarei lakosságát – mind szétszórt települések, több kilométerre egymástól. Ezekben összesen 4805 háztartás van. A szaléziak arra összpontosítanak, hogy elérjék a legsérülékenyebb csoportokat, különösen a nőket, a gyermekeket, az időseket, a fogyatékkal élőket és a betegeket.

„Az élelmiszersegélyeket szállító misszionáriusok tapasztalatai azt mutatják, hogy minden egyes gyermek türelmesen vár a sorára… Soha nincs rohanás, nem próbálják megragadni az ételt, hálásan fogadják el, amit felkínálnak nekik, és megosztják, amit kaptak! Egy kis darabka cukorka egy pillanatnyi örömet ad nekik” – mondta Jiji Kalavanal atya, a Don Bosco Image munkatársa.

Korr népe hálás a támogatásért, amit kapnak, és még mindig úgy vélik, hogy a kedvesség soha nem fogy el a világon. Néhány csepp vízzel és néhány szelet kenyérrel életet lehet menteni Korrban. Sok apró cseppnyi kedvesség együtt úgy áramlik, mint egy folyó a kiszáradt életek nyomorúságának enyhítésére. Az idő valóban fogy, és az embereknek Korrban sürgős humanitárius támogatásra van szükségük a túléléshez. A jóság és az irgalom kétszer áldott: áldott, aki adja és áldás annak is, aki kapja!

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑