Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2014. 11. 01.

Számkivettetve élnek az Izraelnek kémkedő libanoni katonák

2014. 11. 01.

Kirekesztve nincstelenül tengetik napjaikat a zsidó államba menekült libanoni kémek.

Antoun Lahad anno a Dél-libanoni hadsereg vezetője,  Libanon déli részét megszálló Izrael  szövetségese a libanoni polgárháború idején  a 1970-es években  saját milíciát szervezet és hűen szolgálta a megszállók titkosszolgálatát.

A libanoni polgárháború végén az izraeli hadsereg bábállamot hozott létre z ország déli részén ,és csak 2000-ben vonul ki a libanoni ellenállás a Hezbollahal az élen  folyamatos harcot vívott ellenük.

 A kollaboráns milícia  tagjai Lahaddal az élen családostól Izraelbe menekült.  Lahad Te-Avivban éttermet nyitott, de hamarosan áruló társaival  együtt rákellet,hogy jöjjön, az izraeliek nem értékelték a „hűségét” és elapadtak a támogatások. Betegsége miatt hátrahagyta a megszállt Palesztinát és külföldön kezelteti magát.

 A hatóságok folyamatos zaklatása miatt sok libanoni kém inkább vállalta a hazatéréssel járó következményeket, minthogy  nincstelenül éljen a zsidó államban.

Az izraeli Maaref lap  szerdai számában közölte annak a libanoni kémnek az életét aki a Dél-Libanoni Hadsereg tisztjeként, az izraeli katonai  titkosszolgálat ügynöke volt.  A cikk címe: Egy libanoni kém akinek az apja és nagyapja is kollaborált Izraellel.

 Fawaz Najam 55 éves libanoni állampolgár huszonegy évesen 1976-ban lépet be a Dél-Libanoni Hadsereg nevű milíciába, ahol a szervezet titkosszolgálatának osztályvezetője posztot töltötte be. 1989-ben közvetlenül az Izraeli Katonai Titkosszolgálatnak az Amannak lett az ügynöke. Majd 14 évvel ezelőtt Izraelbe menekült annak az ígéretnek a reményében hogy a zsidó állam életjáradékot és lakhatást biztosít neki és  feleségének.

 A Najam család tagjai már a negyvenes években  együttműködtek az Izraeli Hagana terrorszervezettel. Libanonból és Szíriából csempészték az izraelita vallású családokat az akkor még brit fennhatóság alá tartozó Palesztinába.

Najam a Maarefnak adott interjújában elpanaszolta sanyarú helyzetét, hogy hiába várja az anyagi támogatás, idáig egy sejkelt nem utaltak neki. Manapság egy elhagyatott tehénólban él súlyosan beteg rákos feleségével. A napi megélhetésre való pénzt koldulásból szerzi.

 Az Aman volt tisztje szerint Izraelnek ki kéne utasítani az összes  libanoni ügynökét. Állítása szerint a kémek akik elárulták hazájukat megbízhatatlanok és félő , hogy amnesztiáért cserébe  megosztják a libanoni hatósággal az ügynöki múltjukból szerzett információkat.

orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑