Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 04. 05.

Iszalmisták szaringáz raktárát érhette a légitámadás (képek, videó+18)

2017. 04. 05.

Szíriában akár száznál is több halottja lehet a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásnak.

Az akciót Idleb tartományban, a felkelők kezén lévő Han Sejkún településen követték el. A helyszínen készült, megrázó felvételek szanaszét heverő holttesteket és sérülteket mutatnak. Az áldozatok és a sérültek között sok a gyerek.

Az iszlamistsa fegyveresek a damaszkuszi kormányt vádolja a gáztámadással, a Szíriai Arab Hadsereg erői viszont cáfolják, hogy vegyi fegyvert vetettek be.

Az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közölte, hogy a iszlamisták mérgező anyaga került a levegőbe, miután a szíriai kormány bombázta az egyik raktárukat.

A szíriai légierő nem vegyi támadást, hanem a felkelők egy nagy fegyverraktára elleni légicsapást hajtott végre Idlíb tartományban – közölte szerdán Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő közlése szerint, amelyet az Interfax orosz hírügynökség idézett, a szíriai légteret ellenőrző orosz eszközök adatai arról tanúskodnak, hogy kedden Han Sejkun település keleti részén a szíriai légierő mért csapást a felkelők (orosz szóhasználat szerint a terroristák) egy fegyver- és lőszerraktárára, amelynek területén olyan „műhelyek voltak, amelyekben mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő”.

Az orosz védelmi tárca állítása szerint ebből az üzemből szállítottak vegyi fegyvereket Irakba is, mint azt a nemzetközi ellenőrök, valamint a helyi hatóságok korábban megállapították.

Az orosz hadügy adatai szerint tavaly év végén ebből a raktárból származó, mérgező anyaggal töltött lövedékeket vetettek be a felkelők Aleppóban. Az internetre felkerült videofelvételek alapján látható, hogy a Han Sejkun-i sebesülteknél ugyanazok a tünetek jelentkeztek, mint tavaly ősszel az ostromlott észak-szíriai városban megsebesülteknél.

Ez utóbbi esetnél a vegyi fegyver használatának minden körülményét jegyzőkönyvben rögzítették, beleértve a talajminták adatait, és az erről szóló dokumentumokat átadták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW). Az OPCW ugyanakkor azóta is „tanulmányozza” az adatokat, amelyek bizonyítják, hogy a lázadók mérgező anyagokat használtak – hangsúlyozza Konasenkov.

Az egyik orvos arról beszélt, hogy a kórház túlzsúfolt, nem tudnak több sérültet ellátni. – Valamilyen vegyi anyag érte őket, nem klórgáz, mert annak érezni lehetne a szagát. Láttunk már sok klórgáz-támadást, de ez most nem az. A beteg pupillája tiszta és apró – tette hozzá a doktor.

A kórházban kezeltek közül többeknek habzott a szájuk. Mások nehezen vettek levegőt, fuldokoltak, sokan elveszítették az eszméletüket. Feltevések szerint a tiltott szarin gáz okozhatta ezeket a sérüléseket.

Egy sebesült fiú azt mesélte, hogy éppen aludtak, amikor légitámadás érte őket. Apjával együtt kirohant a házukból, iszonyúan megfájdult a feje, és elájult. Csak a kórházban ocsúdott fel.

Az ENSZ vizsgálatot indít, a Biztonsági Tanács közép-európai idő szerint szerda délután ül össze New Yorkban. A világszervezet illetékes bizottsága arra hívta fel a figyelmet, hogy vegyi fegyver bevetése, illetve kórházak bombázása háborús bűntettnek minősül; az ilyen támadások tetteseit meg kell találni, és felelősségre kell vonni őket.

A több mint hat éve tartó, 320 ezer halálos áldozatot szedő szíriai háborúból már többször érkeztek hírek mérges gázok bevetéséről. A kormányerők cáfolják, hogy vegyi fegyvert használtak volna a harcokban. Szíria 2013-ban ratifikálta a vegyi fegyverek tilalmáról kötött nemzetközi egyezményt. Viszont az iszlamista szerveztek több videót is feltöltöttek amin  állatokon mutatták be a birtokukban lébő mérgesgázok hatását. Az iszlamista ellenzék 2012-ban Aleppoban két alkalommal is bevetett mérgásgázt az szíriai katonák ellen, illetve Damaszkusz környékén 2013-ban használtak mérgesgázt amibe 1300 civil vesztette életét.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑