Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 10. 26.

Szaúd-Arábia 2020-ra csődbe juthat

2015. 10. 26.

A Közel-Kelet legnagyobb gazdasága, Szaúd-Arábia az elkövetkezendő öt évben kifogyhat pénzügyi eszközeiből, ha a kormány folytatja jelenlegi politikáját, figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap az IMF.

A pénzügyi szervezet szerint 21,6 százalékos költségvetési hiánynak néz elébe 2015-ben és 19,4 százalékos költségvetési hiánnyal számolhat 2016-ban, számolt be a regionális jelentésében az IMF. – közölte a Russia Today.

AZ IMF arra figyelmeztette a közel keleti monarchiát, hogy csökkentse a kiadásait. Két fontos tényezőt jelölt meg a pénzügyi szervezet, ami miatt az ország jelenlegi gazdasági helyzete aggodalmakra adhat okot, az egyik az olajárak csökkentése a másik pedig, a szomszédos országokkal való konfliktusok, ami 1990 óta nem tapasztalt menekült hullámot indított el a jelentések szerint.

A költségvetés fenntarthatóságának eléréséhez munkahelyeket kellene teremteni különben 2020-ra már tíz millióra is növekedhet azoknak a száma, akik az olajban, gazdag országokban munkát keresnek, mondta Mashood Ahmed az IMF közel keleti és közép ázsiai igazgatója a sajtónak tartott beszédében. Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai, Szaúd-Arábia, Irán, Irak, Kuvait, Egyesült Arab Emirátusok, Algéria és Líbia mind megtapasztalták bevételeiknek éles visszaesését az olaj árak hanyatlásának eredményeként.

Szaúd-Arábia 2009 óta először néz szembe költségvetési hiánnyal. A nyersolaj árának hanyatlása erősen befolyásolta a királyság gazdaságát, hiszen az ország bevételének 80 százaléka az olajból származik. Ebből kifolyólag az ország kötvényeinek eladására, projektjeinek szüneteltetésére és költségeinek csökkentésére kényszerült.

Az ország nettó külföldi értékeiből származó bevétele körülbelül 82 milliárd USA dollárral csökkent januártól augusztusig. A kormány eladta állami kötvényeit is, amik 15 milliárd USA dollár értéket jegyeztek ebben az évben.

A költségvetési hiány okozta projektek leállítása miatt a cégek, akik a projekteken dolgoztak több mint 6 hónapja nem kaptak fizetést. A kifizetések késedelmeinek oka a kormány által bevezetett árcsökkentés, amit a szerződésekre vetettek ki, hogy takarékoskodjanak a pénzzel.

 Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

,
Back to Top ↑