Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2018. 09. 22.

Szaúd Arábia 600 000 palesztint tiltott el a zarándoklattól

2018. 09. 22.

Több mint 600 000 palesztin számára vált lehetetlenné a Hajj és az Umra zarándoklatokon való részvétel miután Szaúd Arábia bejelentette, hogy nem ad ki vízumot olyan palesztin személyek számára akik ideiglenes jordániai útlevéllel rendelkeznek. A hírt a zarándoklatra szakosodott közel-keleti utazási irodák is megerősítették.

A Jordániában és a megszállt Kelet-Jeruzsálemben működő utazási irodákat hivatalosan is tájékoztatták a szaúdi döntésről szeptember elején. A döntést azonban semmivel se indokolták meg. Abu Khaled Al-Jimzawi egy kelet-jeruzsálemi iroda tulajdonosa a Middle East Eye számára azt nyilatkozta, hogy:

,,Vissza fogják utasítani a vízumok kiadását az olyan ideiglenes útlevéllel rendelkezők számára, melyek nem rendelkeznek állampolgársági számmal.,,

A Jordániában élő palesztinok ugyanis csupán ideiglenes jordániai útlevéllel rendelkeznek és nincs az útlevelükben ún. ,,állampolgársági szám,, mivel nem állampolgárai Jordániának.

Az új szaúdi döntés elveszi azt a lehetőséget a palesztinoktól, hogy részt vegyenek Szaúd Arábiában a Hajj és az Umra zarándoklatokon, mely minden muszlim ember számára életében egyszer kötelező.

A palesztinok 1947 és 1967 között költöztek Jordániába miután a cionisták megszállták az országukat és elűzték őket a saját földjeikről. Jelenleg több mint 600 000 ilyen, ideiglenes jordániai útlevéllel rendelkező palesztin él Jordániában. Ez a döntés azonban érinteni fogja a megszállt Palesztinában élő lakosokat is hiszen ott is sokan rendelkeznek ideiglenes jordániai útlevéllel.

Sokan azt mondják, hogy a palesztinokat ezzel a döntéssel akarják rákényszeríteni arra, hogy jordániai állampolgárságot igényeljenek. A megszállt területeken élőket pedig arra, hogy izraeli állampolgárságért folyamodjanak. Vagy pedig a Palesztin Hatósághoz forduljanak dokumentumokért, mely után lehetővé válna az izraeli hatóságok számára, hogy megvonják a palesztinoktól a lakcímkártyát és a lakhatáshoz való jogot például a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.

Donald Trump izraeli állampolgárságú tanácsadója és egyben veje Jared Kushner korábban a Foreign Policy Magazine számára már tett olyan megjegyzéseket, hogy semlegesíteni kell a palesztin menekülteket Jordániában. Mégpedig úgy, hogy megadják nekik a jordániai állampolgárságot és ezáltal megszűnnek palesztin menekültek lenni. Ezzel pedig meg lehet tagadni tőlük, hogy visszatérjenek arra a földre, melyet a megszállók elvettek tőlük és elüldözték őket a saját országukból.

Orientalista.hu – Al-Isfahani Press TV

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑