Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 12. 16.

Szaúd-Arábia a terrorizmus elleni harc élharcosa

2015. 12. 16.

A szélsőséges vahabita irányzat exportálója és a terrorizmus fő támogatója Szaúd-Arábia Iszlám Katonai Szövetséget hozott létre a terrorizmus leküzdéséhez.

Szaúd-Arábia vezetésével terrorizmusellenes katonai koalíciót hozott létre harmincnégy iszlám ország. Az újonnan alakult szövetség  központja a szaúdi főváros Rijad lesz, és leginkább koordinációs feladatokat fog ellátni.

A tagok között olyan országok  is szerepelnek, mint Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország, akik a Közel-Keleten működő terrorszervezetek kiemelt támogatói és pártolói.

A szaúdi koronaherceg Mohammed bin Salman  bejelentése szerint  nem csak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen fognak küzdeni hanem felveszik a harcot minden terrorcsoport ellen akik a Közel-Keleten működnek.  Ennek ellenére az szövetségből pont Szíriát és Irakot zárták ki, akik már évek óta  próbálják felszámolni a terrorizmust a térségben. Szaúd-Arábia fő riválisa Irán sem kapott meghívást az Iszlám Katonai Szövetségbe.

A terrorellenes szövetség egyelőre nem konkretizálta a feladatait. A szaúdi koronaherceg sajtótájékoztatóján  mindössze annyit mondott, hogy összehangolják majd a nagyhatalmakkal és a nemzetközi szervezetekkel a szíriai és az iraki hadműveleteket.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑