Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 07. 05.

Szaúd-Arábia amerikai fegyvereket vásárol a terroristáknak

2016. 07. 05.

A szaúdiak több mint 900 millió dollárt fizettek ki a Szíriában tevékenykedő terroristák élvonalbeli rakétákkal való felszerelésére.

Az Aleppo Egyesült Műveleti Szoba hírszerző ügynökei felfedték a szaúdiaknak az Egyesült Államok fegyvergyártóival nemrégiben kötött megállapodását, miszerint közel egymilliárd dollárral támogatják a szíriai terrorista csoportok tankelhárító és légvédelmi rakétákkal történő felszerelését.

“Friss információk alapján nagy mennyiségű fegyvert, beleértve TOW tankelhárító rakétákat csempésztek be Észak-Aleppóba a török határon keresztül, és le is szállították a Szabad Szíriai Hadsereg 13. zászlóaljának, valamint az al-Nuszra Frontnak.  Az Ahrar al-Sham (egy takfiri terrorista szervezet) először lett felszerelve több száz rakétával, amely teljes egészében a szaúdiak által folyósított 900 millió dollár részét képezte.” – nyilatkozta a Műveleti Szoba tisztviselője hétfőn.

“Ezeket a rakétákat Szaúd-Arábia vásárolta, és az Egyesült Államok indította útjára Törökországba, onnan pedig Szíria terroristák bitorolta részébe”, –  folytatta a Műveleti Szoba hírszerző ügynöke.

“Nouralddeen al-Zinki és Jund al Aqsa 152 m-es tüzérségi lövegeket kapott Törökországból”, mondta a forrás, hozzátéve azt, hogy “vannak bizonyos félelmek az Egyesült Államok által kiképzett szaúdi tisztekben, hogy a terrorista csoportok táboraiban kiképzett fegyveresek hogyan fogják tudni használni ezeket a fejlett fegyvereket.”

 Az Egyesült Államok médiaforrása nyilvánosságra hozta június végén, hogy olyan fegyvereket és lőszereket találtak jordániai feketepiacon, amiket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a megszállt szíriai területekre küldött.

A New York Times idézte az amerikai és jordániai tisztviselőket, azt állítva, hogy ezeket a fegyvereket és lőszereket a CIA és Szaúd-Arábia küldte Jordániába a szíriai terrorista csoportoknak, amelyeket a jordániai hírszerzők elloptak és eladtak feketepiaci fegyverkereskedőknek.

Néhány ilyen állítólagosan lopott fegyverekből novemberben tüzet nyitottak, megölve két amerikait és három másik embert Ammanban, egy rendőrségi kiképző központban a New York Times, és az al-Jazeera közös nyomozása szerint.

Jordán tisztviselők, akik részt vettek a “kiaknázni a váratlan helyzetet” fegyvereladási tervben, a pénzt Iphone-ok, sportkocsik és egyéb luxuscikkek vásárlására fordították a dokumentum szerint, melyet jordán tisztviselők idéztek. A CIA-nak nem volt sürgős kommentálni az esetet.

Orientalista.hu – (Farsnews, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑