Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2019. 02. 06.

Szaúd Arábia amerikai fegyverekkel látja el az Al-Kaidát Jemenben

2019. 02. 06.

Szaúd Arábia és katonai koalíciós partnerei amerikai fegyverekkel látják el az Al-Kaidához tartozó milicistákat Jemenben. A szaúdi katonai koalíció tagjai arra használják fel az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket, hogy ezekkel ,,megvásárolják,, a különböző jemeni milíciák és törzsek hűségét. Ezzel a lépéssel szeretnének hatással lenni a térség politikai folyamataira.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a katonai felszerelések harmadik kézbe adásával a szaúdi katonai koalíció megsérti az Egyesült Államokkal kötött fegyvereladási szerződést. Amerikai védelmi hivatalnokok azt nyilatkozták, hogy az üggyel kapcsolatban vizsgálatot indítanak. Annak ellenére, hogy az amerikai kormányok hisszú ideje tisztában vannak azzal, hogy Szaúd Arábia terror szervezeteket támogat.

Az üggyel kapcsolatban az a kérdés is felmerült, hogy vajon az Egyesült Államok elvesztette a kontrollt a szövetségesei felett. És az is kérdéses, hogy Szaúd Arábia az utóbbi évtizedek háborúiban betöltött negatív szerepe miatt miért juthat még hozzá ilyen fejlett katonai eszközökhöz. Donald Trump legutóbbi Szaúd Arábiában tett látogatása során is aláírt egy fegyver eladási szerződést 110 milliárd dollár értékben.

Az amerikai Kongresszus már korábban, a Khasogji-gyilkosság idején is azt javasolta, hogy Donald Trumpnak be kellene fejeznie a szaúdi katonai koalíció támogatását, melynek során amerikai fegyvereket juttatnak el a koalíció tagjai számára.

A jemeni emberek már több mint három éve szenvednek a szaúdi koalíció támadásai miatt. Rijád azonban eddig egyetlen célját sem tudta megvalósítani a háború során. A konfliktus 2015 márciusa óta tart és a jemeni emberi jogokért felelős minisztérium szerint eddig 600 ezer ember halt meg, vagy sérült meg a harcokban. A háború és a gazdasági blokád miatt pedig tömeges éhezés alakult ki Jemenben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Tasnim news)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑