Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 02. 24.

Szaúd-Arábia az al-Kaida oldalán harcol a jemeniek ellen

2016. 02. 24.

Szaúd-Arábia közel egy éve támadja a jemeni hadsereget és a népi erők pozícióit, de a királyság nem érte el céljait Jemenben, ezért az al-Kaida terrorista csoport segítségét kereste a népi haderő elleni harchoz, számolt be egy brit média.

 “Olyan bizonyítékokhoz jutottunk, melyek azt mutatják, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíciós erők és az al-Kaida ugyanazon a fronton harcolnak a jemeni hadsereg és a népi haderők ellen”, hozta nyilvánosságra a BBC arab nyelvű adása hétfőn.

Egy BBC tudósító azt mondta, szemtanúja volt a legfrissebb összecsapások egyikének, ahol a szaúdi erők és az al-Kaida egymás oldalán harcoltak.

Politikai megfigyelők már korábban figyelmeztettek az al-Kaida erős jelenlétére Jemenben és az Ansarullah Mozgalom szintén többször beszámolt korábban, hogy számos ütközetben harcoltak ellenük.

Február elején Mansour al-Turki, a szaúdi belügyminisztérium szóvivője vonatkozó megjegyzéseiben beismerte, hogy a kormánya jótékonysági segély látszata alatt hatalmas pénzügyi támogatást nyújt az al-Kaida terrorista csoportnak.

“Ezt a multi-milliárd dolláros támogatást Szaúd-Arábia monetáris rendszerének segítségével gyűjtötték össze”, mondta Turki egy a BBC-nek adott interjúban.

Kiemelte, hogy bizonyos csoportok gyűjtötték a szaúdi emberektől a pénzt azt állítva nekik, hogy jótékonysági célra fogják költeni.

“Azt mondták az embereknek, hogy a pénzt a szegények megsegítésére fogják fordítani, de sajnos a pénzt az al-Kaida finanszírozására költötték Afganisztánban”, mondta Turki.

Regionális és nemzetközi elemzők egyetértenek az al-Kaida szaúdi eredetét illetően.

Tavaly egy al-Kaida terrorista, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek az USA-ban, azt mondta, hogy a szaúdi királyi család tagjai szponzorálták a terrorista hálózatot az 1990-es években.

“A szaúdi királyi család prominens tagjai támogatták az al-Kaida terrorista hálózatot az 1990-es években”, mondta a bebörtönzött Zacarias Moussaoui a New York Times szerint.

Múlt évben New Yorkban az amerikai szövetségi bíróság egy bírójának írt levelében Moussaoui azt írta, hogy a szaúdi királyi család tagjai, mint Prince Bandar bin Sultan, a korábbi hírszerzési főnök és Prince al- Waleed Bin Talal az ország amerikai nagykövete, a legfőbb támogatói voltak a terrorista szervezetnek az 1990-es évek.

Moussaoui azt is felfedte, hogy ő volt a felelős az adományozók digitális adatbázisának létrehozásáért azért, hogy Oszama bin Ladennek rálátása legyen azokra, akik hozzájárultak a harciassághoz. Azt is állította, hogy tárgyalt az Egyesült Államokban lévő szaúdi nagykövetség egy tagjával egy olyan tervről, miszerint lelőnék az amerikai elnök gépét egy Stinger rakétával.

A fentieket Bahjat Szulejmán, Szíria jordániai nagykövete is megerősítette, aki a „Szíriában folyó terrorista harcok igazi bandavezéreként” nevezte meg Bandar bin Sultan szaúdi herceget.

Bahjat Szulejmán 2013-ban azt mondta, hogy Bandar bin Sultan herceg, aki 2014-ig volt a szaúdi hírszerzés vezetője, az al-Kaida terrorista csoport feje és a Daes (ISIL, ISIS) alapítója Szíriában.

Szulejmán hozzátette, hogy Oszama Bin Laden volt az al-Kaida alapítója, és a terrorista szervezet vezetője látszólag Aymen Zahiri, de az al-Kaida igazi vezetője Bandar bin Sultan szaúdi herceg.

Orientalista.hu – (Farsnews, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑