Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 03. 15.

Szaúd-Arábia büntetni fogja a Hezbollah támogatóit

2016. 03. 15.

Azok, akik a libanoni ellenállási mozgalomhoz kapcsolhatóak bármilyen minőségben,  az antiterrorista törvényt szegik meg és ennek megfelelően fognak  bűnhődni – jelentette be Rijád.

A királyság belügyminisztere szerint minden szaúdi állampolgár, vagy a monarchiában élő személy, aki támogatja a libanoni Hezbollah ellenállási mozgalmat, vagy éppen csak szimpatizál illetve valamilyen kapcsolatot ápol vele, netalán annak egy tagját rejtegeti, az a terrorizmus ellenes törvényeket sérti és ennek megfelelően büntetésre számíthat. A vasárnapi bejelentés után számos öböl-menti ország, akik Szaúd-Arábia szövetségesei, szintén azt a döntést hozták, hogy a libanoni ellenállást terrorszervezetnek kell nyilvánítani.

Rijád ezen lépése valószínűleg ahhoz a síita-ellenes hadjárathoz kapcsolódik, amelynek során  Nimr al-Nimr sejket is kivégezték. A síita sejk kivégzése sok kellemetlenséget okozott a monarchiának, többek között számos emberjogi szervezet valamint több ország rosszallását is kiváltotta.

A Hezbollah Rijád ezen megbélyegző tettét az agresszió nyilatkozatának nevezte és sérelmezte, hogy Szaúd-Arábia arra késztetett más arab országokat is a külügyi találkozón, hogy ugyanezt tegyék.

Bahrein is kitoloncolt számos libanoni állampolgárt, akiket azzal gyanúsítottak, hogy a Hezbollah támogatói, vagy valamilyen módon kapcsolatban állnak a szervezettel. Libanoni lapok tudósítása szerint 10 családnak kellett elhagynia az országot. A hivatalos adatok szerint körülbelül 750 libanoni állampolgár él Bahreinben.

Mindezek az események nem minden országot késztettek hasonló lépésre az iszlám világban.

Tunézia hétfőn bejelentette, hogy nem követi az Arab Liga döntését és nem fogja terroristának minősíteni a Hezbollahot.

Tunisz azzal magyarázta a döntését, hogy  nem kíván beleavatkozni más országok belpolitikájába és belügyeibe. A tunéziai média beszámolója szerint Beji Caid Essebsi tunéziai elnök elítélte az arab tanács döntését.

Az Al Chourouk napilap weboldalán található Essebsi-interjú az elnököt idézte, mikor az arra szólítja fel a külügyminisztert, hogy javítsa ki az ország belügyminiszterének tévedését és vonja vissza a Hezbollah terrorszervezetté nyilvánítását.

Az ügyben megszólalt Szíria külügyminisztere, Walid al-Muallem is: „Az Arab Liga legutóbbi döntése egyszerűen ostoba, és őszintén szólva nem vagyok meglepődve rajta, ugyanis arról a testületről van szó, akik engedélyt adtak a NATO országoknak, hogy szétverjék Líbiát. Hálát adok Istennek, hogy nem vagyunk ennek a szövetségnek tagjai.” – nyilatkozta egy sajtókonferencián Damaszkuszban.

A vezető szíriai diplomata hozzátette, hogy 2006-ban felkérte az Arab Ligát, hogy támogassák a Hezbollahot, amikor az ellenállt Izraelnek a 33 napos háborúban, ám a kérését akkor is elutasították.

„Később megértettük azt is, hogy az Arab Liga bizonyos országai még biztatták is Izraelt, hogy hajtson végre csapásokat a libanoni ellenállási mozgalom ellen” – fejtette ki Muallem.

Algéria is fenntartásainak adott hangot a szavazáson és nem fogadta el a döntést, ugyanakkor Libanon valamint Irak is tiltakozott az öböl-menti országok meggondolatlan és rosszindulatú döntése ellen.

A döntés szinte egyszerre született azzal, hogy Szaúd-Arábia 4 milliárd dolláros támogatást vont vissza a libanoni biztonsági erőktől, miután Szíriában a Hezbollah segítségével a Szíriai Arab Hadsereg számos sikert ért el a Damaszkusz kormánya ellen harcoló takfirista terroristák ellen.

A Hezbollah főtitkára, Sayed Hassan Nasrallah szerint a szaúdi rezsim tovább akarja mélyíteni a viszályt a síita és a szunnita muzulmánok között, és arra kérte a libanoni kormányt, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni Izrael és Szaúd-Arábia fenyegetéseivel szemben.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑