Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 05. 30.

Szaúd-Arábia : Ezer korbácsütés egy blogért

2015. 05. 30.

Raif Badavi bloggert többéves börtönbüntetésre és 1000 korbácsütésre ítélték, mert szólás- és vallásszabadságot akar a világ egyik legmerevebb államában. A CSI követeli szabadon bocsátását.

15061083558

Raif Badavi blogger

Épp csak véget ért a pénteki nagyima, és az al-Dzsafali mecset Dzsiddában még tele volt hívőkkel, amikor egy minibusz érkezett az elhárítás tisztjeivel az épület elé. A nyomozók bementek és kirángattak egy bilincsbe vert cingár fiatalembert a tömegből. A mecset előtti kapuoszlophoz bilincselték, majd lemeztelenítették a felsőtestét. Nem sokat teketóriáztak, hanem a jelenlévő rengeteg szemtanú előtt, akik mobiltelefonokkal és videó kamerákkal fölvették a jelenetet, 50 korbácsütést mértek a férfira. 15 perc múlva betették vérző áldozatukat a kisbuszba, és elhajtottak.

A 2015. január 9-i véres esemény azonban csak a kezdet volt. A Raif Badavi nevű fiatalembert ugyanis összesen 1000 korbácsütésre ítélte a bíró. Minden pénteken 50 csapást mérnek rá. 10 év börtönt is kapott, sőt mellékbüntetésként 1 millió riált kell fizetne (ez mintegy 76 millió forint), valamint 10 évig nem utazhat külföldre. Milyen bűntettet követett el, amiért ilyen súlyos megtorlást érdemel?

Raif Badavi ügye

Nagy port vert föl Európában is. A bécsi székhelyű Szaúd-Arábiai Abdullah Király Központ (King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue, KAICIID) többszöri fölszólítás ellenére is mélyen hallgat a szaúdi fiatalember ügyében, akit Rijádban 1000 korbácsütésre büntettek. Ez akár az iszlám „párbeszédközpont” megszűnését is okozhatja. Heinz Fischer osztrák szövetségi köztársasági elnök után 2015 márciusában Werner Faymann szövetségi kancellár is követelte, hogy az iszlám központ egyértelműen határolódjon el az emberi jogok durva megsértésétől.

Hitetlenséget terjesztett, és becsmérelte az iszlámot

Badavi honfitársaihoz hasonló gyerekként nőtt föl Szaúd-Arábiában. Ösztönösen küzdött a jogtalanság ellen és bírálatra buzdított. Az interneten Szabad Szaúdi Liberálisok néven indított egy blogot, amely a rendszert kritizálók fóruma lett, ahol a vallásról és a politikáról vitatkoztak. Badavi szóvá tette az állam vallást korlátozó intézkedéseit is. Néhány politikus mellett a hírhedt vallási rendőrség is gúnyosan reagált a megjegyzéseire.

Az internetforum nem sokáig maradt rejtve a hatóságok előtt. Az akkor 24 éves férfit 2008-ban vették először őrizetbe rövid időre. Iszlámot kigúnyoló weboldalt működtet – hangzott a vád. Badavi külföldre menekült, és csak akkor tért haza, amikor már elévült az ellene hozott ítélet.

 2012. június 17-én azonban újra őrizetbe vették, és ekkor már különböző vádakra kellett felelnie. Ezek közül az egyik legsúlyosabb volt: iszlám vallási vezetők kigúnyolása az interneten, és – ami Szaúd-Arábiában különösen főben járó bűn – aposztázia vagyis az iszlám elhagyása. Badavi támogatta az arab keresztények facebook oldalát, és azt mondta, hogy a muzulmánok, zsidók és keresztények egyenrangúak.

A tárgyalás hónapokon át húzódott. Egyik bíróságról a másikra tologatták az ügyet. 2014. május 7-én aztán végre ítéletet hirdettek. Az aposztázia vádját ejtették. Badavi a tárgyalóteremben kijelentette, hogy muszlimnak vallja magát, de a vallásszabadság értelmében elfogadja a többi vallást is. A kegyetlenül súlyos büntetést internetes bűncselekmény, hitetlenség terjesztése és az iszlám becsmérlése miatt rótták ki rá.

Olaj és terror

A sivatagi királyságot mesés olajbevételei a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb államává tették. Szaúd-Arábia az USA szoros közel-keleti szövetségese, ugyanakkor az iszlám terrorizmus és vallási erőszak világszerte legnagyobb pénzügyi támogatója.

Egyetlen templom sincs

Szaúd-Arábia azok közé az államok közé tartozik, amelyek lábbal tiporják a legalapvetőbb emberi jogokat. Az államvallás a vahábizmus, az iszlám egyik legkonzervatívabb változata. A sivatagi királyság alkotmánya a Korán és a szunna, vagyis Mohamed próféta cselekedeteinek és mondásainak tradíciója. A törvénykezés alapja a saría, a hagyományos iszlám jog, valamint a jog- és vallástudósok 20 tagú tanácsa, akik a király tanácsadói. A törvények betartását a félelmetes Mutava, azaz a vallási rendőrség felügyeli. A vallási rendőrök nem viselnek egyenruhát, és csak a királynak tartoznak felelősséggel. Hivatalosan 24 óránál tovább senkit sem tarthatnak őrizetben, nem szabhatnak ki büntetést és nincs kihallgatási joguk sem. A valóságban azonban zaklatják a lakosságot, letartóztatják a gyanúsítottakat és bárkit megkorbácsolhatnak.

15061083567

Salman ibn Abdallah Aziz király

Hivatalosan az ország teljes 28 milliós lakossága muzulmán, a többség szunnita. Valójában legalább 10% síita muszlim, és több millió a keresztények – főleg dél-ázsiai és afrikai vendégmunkások – száma. Őket a bíróságok, a hatóságok és a társadalom tagjai is elnyomják. Hitüket nyilvánosan nem gyakorolhatják, vallási összejöveteleket még magánházakban sem tarthatnak, és természetesen a hittérítés vagy keresztény irodalom behozatala is tilos. Keresztény esküvőt vagy temetést nem rendezhetnek, az újszülöttek nem kaphatnak keresztény nevet. Az egész országban egyetlen templom sincs, és még egy biblia bevitele illetve bármilyen keresztény jelkép is tiltott. Ha egy vendégmunkást nyilvános helyen vallásgyakorlaton rajtakapnak, azért börtön vagy deportálás jár. A legrosszabb az iszlámról áttért konvertiták helyzete. Nekik mindenképp titkolniuk kell a hitüket még saját családtagjaik előtt is, mert az iszlámról való kitérést halállal büntetik.

2015. január 23-i halála óta testvére, Szalman király lett Szaúd-Arábia új uralkodója. Szalman 2011-től védelmi miniszter volt. Előtte 48 évig Rijád tartomány kormányzójaként milliós nagyvárossá fejlesztette a az élettelen sivatagi települést. A most 79 éves uralkodó túlélt egy agyvérzést. Hivatalba lépésekor azonnal világos jelét adta külpolitikájának: szaúdi harci gépek 2015. március-április folyamán csapást mértek a szomszédos Jemen síita huszi lázadóira. A 2000 légitámadásban majdnem ezer személy vesztette életét és több ezren megsebesültek.

Szabadságot Badavinak

Raif Badavi nyilvánosan követelte a szaúdi társadalom megnyitását a más vallásúak előtt. Ezért brutális testi fenyítést kell elszenvednie. A januári első 50 korbácsütés során szerzett súlyos sérülései miatt azonban átmenetileg föl kellett függeszteni a hátralevő büntetés végrehajtását. Enszaf Haidar, a férfi felesége 2013-ban három gyermekükkel Kanadában politikai menedéket kapott, és onnan küzd férje életéért és szabadságáért. Az ügyet a nemzetközi botrány hatására hamarosan újratárgyalják.

Követeld Raif Badavi szabadlábra helyezését, és a vallásszabadságot Szaúd-Arábiában!  

Levél indítása 

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑