Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 12. 22.

Szaúd-Arábia folyamatosan megsérti a tűzszünetet

2015. 12. 22.

Legalább hét ember meghalt, és további tizenkettő megsebesült egy légicsapás során, melyet Szaúd Arábia hajtott végre Jemen nyugati régióiban, annak ellenére, hogy elméletileg fegyverszünet lenne a két állam között.

A jemeni al-Masirah televízió jelentése szerint a szaúdi légicsapás az al-Hudaydah városában található Hala al-Shuhada negyed ellen történt, alig pár nappal azután, hogy a  Húszik (Houthi Ansarullah mozgalom) és az egykori, jelenleg szökésben lévő egykori jemeni elnök, Abd Rabbuh Mansour Hadi képviselői befejezték a tárgyalásaikat a svájci Maggligen faluban. – közölte a Press Tv.

Habár Hadi delegációjának tagjai szerint a tárgyalások a szaúdi agresszió Jemen elleni beszüntetéséről minden eredmény nélkül értek véget, az ENSZ jemeni különleges megbízottja, Ismail Ould Cheikh Ahmed jóval optimistábban értékelte a történteket, mondván, hogy hamarosan egy mindenki által betartott tűzszünet jöhet létre Jemenben. A következő tárgyalás, melynek a jemeni konfliktus megoldása és befejezése lenne a célja, a következő évben,  Január 14-én fog megkezdődni.

A tegnapi nap folyamán azonban a harcok kiújultak, egy vasárnap este végbemenő Ansarullah-rakétatámadás során például 25 szaúdi katona halt meg az al-Tawali határátkelőnél, mely az egyik Jemeni provinciát, Hajjah-ot köti össze Jizan-nal.

Ezen a napon legalább hét nő is meghalt egy szaúdi légicsapás során a Jemen észekkeleti részében fekvő Sa’ada provinciában.

Szaúd-Arábia annak ellenére kezdte meg a támadásokat, hogy december 15-én Svájcban egy hétnapos tűzszünetben egyeztek meg a felek.

December 18-án azonban Ali al-Sammad, az Ansarullah Politikai Tanácsának  feje azzal vádolta a Szaúdi monarchiát, hogy előnyt kovácsol a fegyverszünetből, mondván, hogy Rijád fokozta a légicsapásokat Ma’rib, Ta’izz és Jawf provinciákban.

A Rijad által elkövetett Jemen elleni támadásoknak, melyek késő márciusban kezdődtek, eddig körülbelül 7500 áldozata van, és további 14 ezren sérültek meg. A légicsapások célja feltehetőleg a Húszik (Houthi Ansarullah mozgalom) meggyengítése, valamint Hadi, a Szaúd-Arábia hű szövetségeseként számon tartott volt jemeni elnök hatalomba való visszahelyezése.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑