Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 03. 31.

Szaúd-Arábia Irán elleni vádjaival akarja elpalástolni Jemenben elkövetett bűncselekményeit

2018. 03. 31.

Az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda Hadtest (IRGC) elutasította a szaúdi vádakat, miszerint Irán rakétákat szállít a jemeni húszi Ansarullah mozgalom részére, mivel szerinte ezekkel az állításokkal csupán a figyelmet akarják elterelni Rijád Jemenben elkövetett háborús bűneiről.

A Forradalmi Gárda politikai ügyekért felelős főparancsnoka, Yadollah Javani dandártábornok kedden a Tasnim hírügynökségnek elmondta, hogy az összes útvonal le van zárva, amelyeken a fegyvereket szállíthatták volna, mivel az egész ország szaúdi blokád alatt áll.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció, amely véres katonai hadjáratot folytat Jemen ellen, olyan roncsokra hivatkozik, amelyek állítása szerint, az Irán által húsziknak szállított ballisztikus rakéták maradványai.

“A szaúdi fennhatóság alatt álló terület ellen indított rakétákat Iránból csempészték” – mondta a koalíciós szóvivő, Turki al-Malki hétfőn, figyelmeztetve, hogy a koalíció fenntartja “a jogot arra, hogy Iránnal szemben a megfelelő időben és megfelelő helyen tegyen lépéseket.”

A Forradalmi Gárda legfelsőbb parancsnoka elmondta: “a szaúdiak, az amerikaiak, a cionisták és más reakciós regionális kormányok segítségével súlyos bűncselekményeket követnek el Jemenben, hiszen három éve folyamatosan támadják az elnyomott országot.”

Ezért annak érdekében, hogy a szaúdiak elvonják a nyilvánosság figyelmét az általuk elkövetett atrocitásokról, olyan koholt vádakkal manipulálnak, mint, hogy Irán fegyvereket szállít Jemenbe, a húszi mozgalom támogatása céljából.

Javani hozzátette, hogy Szaúd-Arábia az ilyen jellegű vádakkal igyekszik leplezni Jemen kapcsán megélt súlyos kudarcait is.

Továbbá hangsúlyozta, hogy a jemeni nemzet határozottan fellép a szaúdi agresszió ellen, hiszen képes volt saját védelmi rendszert létrehozni, és fegyvereket előállítani, beleértve a rakétákat is. “Ez egy olyan mértékű előrelépés, amely idáig elképzelhetetlen volt a szaúdiak számára “- mondta a Forradalmi Gárda tábornoka.

Hétfőn Irán elutasította az Egyesült Királyság az Iszlám Köztársaság Jemenbe, a húszi harcosoknak nyújtott fegyverszállításával kapcsolatos állításait, egyben felelősségre vonta Nagy-Britanniát az országban elkövetett háborús bűncselekményekért.

Szaúd-Arábia és szövetségesei 2015 márciusában indítottak háborút Jemen ellen. A katonai hadjárat során több mint 600 000 embert megöltek vagy megsebesítettek, a jemeni Emberi Jogok Minisztériuma által kiadott legfrissebb adatok szerint. Katonai beavatkozásuk mindemellett súlyos humanitárius válsághoz vezetett az Arab félszigeten.

Számos nyugati országot, különösen az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot vádolják bűnrészességgel a szaúdiak vezette Jemen elleni agresszióban, mivel ezek az országok korszerű fegyverekkel és katonai felszerelésekkel látják el a rijádi rezsimet.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑