Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 11. 14.

Szaúd-Arábia készen áll az Izraellel való békekötésre

2015. 11. 14.

Szaúd-Arábia királyi tanácsadója szerint a királyság készen áll békét kötni Izraellel, közölte az i24news szerdán, hozzátéve azt is, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is hajlandó a királysághoz diplomáciailag közeledni.

Anwar Ashki az al-Szaúd királyi családhoz legközelebb álló tanácsadók egyike, aki egyben a Stratégiai Tanulmányok Közel Keleti Központjának igazgatója Jeddában Szaúd-Arábia fővárosában. Ashki az a személy, akin keresztül Izrael és Szaúd-Arábia béketárgyalásokat folytat.

Ashki szerint az izraeli-palesztin béke azért nem jött létre eddig, mert nem voltak tervek a béke megvalósítására, és ez volt az oka annak, hogy Szaúd-Arábia 2002-ben tett békejavaslata is meghiúsult.

Benjamin Netajahuval kapcsolatosan is pozitívan nyilatkozott, mondván az izraeli miniszterelnök a béke teremtés kulcsa.

Ellentétben ezzel Ashki aggodalmát fejezte ki Irán a térségben folytatott expanziónizmusa miatt, megvádolva Teheránt azzal, hogy terjeszkedni akar Irak és Szíria felé, amíg el nem éri a mediterránt.

Érdemes megjegyezni, hogy Szaúd-Arábia politikája mindig is Izrael barbarizmusának oldalán állt az Arab-muszlim országok helyett.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑