Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 24.

Szaúd-Arábia Libanon elhagyására szólította fel állampolgárait

2016. 02. 24.

Szaúd-Arábia felszólította kedden Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy biztonsági okokból hagyják el a közel-keleti országot, és eltanácsolt mindenkit az odautazástól. Az Egyesült Arab Emírségek nem sokkal Rijád bejelentése után hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé, s egyben úgy határozott, hogy minimálisra csökkenti libanoni diplomáciai jelenlétét.

Rijád lépésének hátterében a január eleje óta gyűrűző iráni-szaúdi viszály áll, amelyben Bejrút nem hajlandó Teherán ellen állást foglalni.

“A (szaúdi) külügyminisztérium minden állampolgártól azt kéri, hogy biztonsági okokból ne utazzon Libanonba. A tárca azoktól, akik ott laknak vagy látogatóba érkeztek, azt kéri, hogy hagyják el az országot, s csak akkor maradjanak, ha feltétlenül szükséges” – hangsúlyozta az SPA hivatalos hírügynökség által idézett külügyi szóvivő.

Hozzátette: akiknek muszáj Libanonban maradniuk, azok legyenek “óvatosak és maradjanak kapcsolatban Szaúd-Arábia bejrúti nagykövetségével”, hátha segítségre lesz szükségük.

Az Egyesült Arab Emírségek a WAM állami hírügynökség tájékoztatása szerint kedden bejelentette, hogy legtöbb diplomatáját visszahívja Libanonból, állampolgárait pedig arra figyelmeztette, hogy ne utazzanak a Földközi-tenger partján fekvő országba. Abu-Dzabi nem indokolta meg döntését.

Rijád most először tanácsolta el állampolgárait az egyik legkedveltebb üdülőhelyüknek számító Libanon felkeresésétől, korábban csak figyelmeztetéseket adott ki az ottani biztonsági helyzet miatt.

Szaúd-Arábia és Libanon között az utóbbi napokban mérgesedett el a viszony. Rijád múlt pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti azt a Libanonnal és Franciaországgal kötött megállapodást, amelynek értelmében 3 milliárd dollár (837 milliárd forint) értékben látta volna el francia fegyverekkel a közel-keleti ország hadseregét, továbbá befagyasztja azt a szerződést is, amely a libanoni rendőrség egymilliárd dolláros (279 milliárd forintos) támogatásáról szól. Szaúd-Arábia azzal indokolta lépését, hogy a jelenlegi libanoni diplomácia nem illeszkedik “a két ország közötti testvéri viszonyba”.

A döntés közvetlen előzménye az volt, hogy Gibran Bászil libanoni külügyminiszter az arab és muszlim országok külügyi tárcavezetőinek legutóbbi két találkozóján nem volt hajlandó támogatni az Irán elleni határozatokat.

A miniszter azt a mozgalmat vezeti, amely az Irán támogatását élvező Hezbollah síita milícia egyik legerősebb szövetségesének számít Libanonban.

A vahabita vezetésű Szaúd-Arábia régóta gyanakvó a többségében síiták lakta Iránnal szemben, amely a Hezbollah mellett a A szíriai kormány és a Szíriai Arab Hadsereget támogatja.

A kétoldalú viszony azután mérgesedett el, hogy Rijád január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban, ahol tüntetők megrohamozták Szaúd-Arábia nagykövetségét. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Teheránnal.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑