Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 08. 24.

Szaúd Arábia nem fogja elismerni Izraelt

2020. 08. 24.

Faisal Bin Farhan szaúdi külügyminiszter a sajtó számára kijelentette, hogy hazája nem fogja elismerni Izrael államot.

,,Szaúd Arábia álláspontja mindig is ez volt, és a szaúdi álláspont ma is ez. A palesztinok mindig is kedvesek voltak és ezután is nagyon kedvesek lesznek a számunkra. Mindig mellettük fogunk állni.,,

A szaúdi külügyminiszter egy Berlinben tartott sajtókonferencián elmondta, hogy hazájának célja egy átfogó arab béketerv kidolgozása, melynek végeredménye egy önálló palesztin állam megalakulása lesz Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Az Izraelhez fűződő viszonnyal kapcsolatos találgatások akkor kezdődtek el amikor az Egyesült Arab Emirátusok békeszerződést írt alá Izraellel. Ezek után pedig az amerikai vezetők, elsősorban Trump amerikai elnök és veje Jared Kushner kijelentette, hogy Szaúd Arábiának is el kellene ismernie az izraeli rezsimet.

A néhai Abdullah király 2002-ben ismertetett egy ,,Arab béketervet,, mellyel kapcsolatban kijelentette, hogy Szaúd Arábia csak akkor ismeri el az ún. ,,Izraelt,, ha a cionista rezsim visszavonul az 1967-es határok mögé és kivonul Ciszjordániából és a Golán fennsíkról. Ezen kívül létre kell hozni az önálló palesztin államot, melynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Life in Saudi Arabia)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑