Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 11. 21.

Szaúd-Arábia nem hosszabbítja meg a tűzszünetet Jemenben

2016. 11. 21.

Nem hosszabbítja meg a tűzszünetet a megbuktatott elnököt támogató, Szaúd-Arábia vezette nemzetközi arab koalíció, mivel szerinte a síita húszik és a jemeni népi milíciák többször is megsértették a megállapodást – közölte hétfőn az AFP francia hírügynökséggel a katonai koalíció szóvivője.

A katonai szövetség által meghirdetett, szombat délben életbe lépett 48 órás, de megújítható fegyvernyugvás (helyi idő szerint) “délben” véget ér – mondta Ahmed Asszíri szaúdi tábornok.

Mint hozzátette, a tűzszünetről kiadott közleményben szerepelt, hogy a fegyvernyugvást automatikusan meghosszabbítják, amennyiben tiszteletben tartják a szemben álló felek. “A tűzszünet tiszteletben tartásáról azonban szó sem volt, csak a megsértéséről” – tette hozzá a szóvivő.

A dpa német hírügynökség viszont arról számolt be szemtanúkra hivatkozva, hogy hétfőn, még a fegyvernyugvás lejárta előtt a Rijád vezette koalíció harci gépei légicsapásokat hajtottak végre a fővárosban, Szanaában egy húszi támaszpont ellen. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Mansour Al-Hadi megbuktatott elnök csapatai , amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tavaly március óta légicsapásokkal támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező – Ali Saleh volt elnökkel szövetséges – síita húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost és elzavarták a korrupt Al-Hadit.

Jement a kilencvenes évek óta Ali Saleh vezette akivel szemben tüntetések kezdödtek az arab tavasz keretén belül. Saleh, hogy elkerülje a vérontást lemondott az elnöki posztról és ideiglenesen alelnöke Mansour Al-Hadi vette át a hatalmat aki szabad választásokat és új alkotmányt ígért amit sosem tartott be ezért 2014ben a jemeniek fellázadtak Al-Hadi ellen aki Szaúd-Arábiába menekült, majd szaúdi csapatokkal tért vissza Jemenbe kirobbantva a több mint két éve tartó háborút.

A jemeni harcokban becslések szerint legalább 10 ezer ember halt meg, a sebesültek száma csaknem 37 ezer, és milliók szenvednek az élelmiszer- és vízhiánytól. A húszik kezén lévő fővárosban kolerajárvány is kitört.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑