Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 02. 08.

Szaúd-Arábia nem meri Szíriába küldeni katonáit – ez egy politikai vicc!

2016. 02. 08.

Irán figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy katonái ki lesznek söpörve Szíriából, ha meg merik támadni az országot, miután Rijád kifejtette azon szándékát, hogy katonáit a szíriai háborús övezetbe küldi, amennyiben az USA vezette koalíció egy ilyen akciót szükségesnek talál. – közölte az AhlulBayt News.

Irán Forradalmi Gárdájának vezetője kételkedik abban, hogy Szaúd-Arábia ki tudná billenteni a szíriai Arab Hadsereget abból az egyensúlyából, amit a belső konfliktusban az összes fronton elért. A vezető azt is elmondta, hogy Szaúd-Arábia nem elég bátor ahhoz, hogy az agresszív retorikájukat véghez vigyék.

„Azt állítják, hogy majd katonákat küldenek Szíriába, de én kétlem. Nem elég bátrak ahhoz, hogy ezt megtegyék, klasszikus hadseregük van és mindenki jól tudja, hogy egy ilyen hadseregnek nincs esélye egy nem szabványos ellenállással szembeni harcban”- mondta Mohamed Ali Jafari dandártábornok újságíróknak Teheránban. „ Ha a szaúdi katonákat odaküldenék, az saját maguk számára lenne egy kegyelemdöfés, sorsuk meg lenne pecsételve”- tette hozzá Jafari.

Mindezalatt Mohsen Rezaei, a Célszerűségi Tanács titkára, a Forradalmi Gárda előző vezetője figyelmeztette a szaúdiakat, hogy a Szíriába való bevonulás egy masszív regionális konfliktust fog beindítani, amit a tűz fog felemészteni.

„Egy ilyen szituáció, ahol Törökország, Oroszország, Szaúd-Arábia összecsapna és ebbe beleavatkozna az USA , egy hatalmas helyi konfliktusba torkollna”– mondta Razaei.

Korábban Damaszkusz is figyelmeztetett; minden olyan idegen beavatkozást ellenez, amelyhez Bashar al-Assad kormánya nem adott engedélyt, vagy nem küldött meghívást.

Szaúd-Arábia megszüntette a diplomáciai kapcsolatot Iránnal, miután iráni lakosok megtámadták a szaúdiak teheráni nagykövetségét azt követően, hogy a monarchia kivégeztetett egy prominens síita vallástudóst, Nimr Al-Nimr-t.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑