Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 05. 27.

Szaúd-Arábia pakisztáni atomfegyvert vásárolhat

2015. 05. 27.

Szaúd-Arábia “előre legyártott és könnyen elérhető” nukleáris fegyvert szándékozik vásárolni Pakisztántól – egy amerikai tisztviselő szerint, számolt be a Sunday Times.

A hír aközben látott napvilágot, hogy Irán és a P5+1 világhatalmak folyamatosan egyeztetnek Teherán nukleáris programjáról, amely kapcsán az Egyesült Államok politikája úgy tűnik, enyhülni látszik.

Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl menti országok óva intenek egy potenciális megállapodás megkötésétől Irán nukleáris programjával kapcsolatban, aminek Turki bin Faisal herceg, egykori szaúdi hírszerzési főnök is hangot adott, miszerint a megállapodás létrejötte megnyithatja az utat a nukleáris fegyverek elterjedéséhez a régióban.

A Sunday Times jelentése azt sugallja, hogy Szaúd-Arábia már meghozta a döntést a nukleáris eszközök beszerzéséről a szövetséges Pakisztántól.

A jelentés idézte egy, az amerikai Védelmi Minisztérium név nélkül nyilatkozó tisztviselőjét, aki kijelentette: „E tekintetben már régóta megállapodás született a pakisztáni nukleáris fegyverek elhelyezéséről és a szaúdi uralkodóház döntést hozott ennek megvalósításáról.”

Ezen felül Szaúd-Arábia a pakisztáni nukleáris program finanszírozásában is segíthetett, amely az 1970-es években kezdődött. Pakisztán az első nukleáris fegyverét 1998-ban tesztelte.

Pakisztáni illetékesek eközben cáfolták, hogy Szaúd-Arábia hozzáférést kaphat országuk nukleáris technológiájához.

Orientalista.hu – Tia (independent, persianews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑