Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 08. 08.

Szaúd-Arábia polgári célpontok ellen indított támadásokat Jemenben

2015. 08. 08.

Szaúdi vadászgépek civil célpontok, köztük egy iskola ellen hajtottak végre légitámadásokat Jemen északnyugati Sa’ada tartományban.

Csütörtöki jelentések szerint a szaúdi támadások egy leányiskolát és számos lakóházat vettek célba a Sa’ada tartományban lévő Zahyan városban.

A jelentések szerint a szaúdi vadászgépek bombázták még Sa’ada Baqim és Kitaf régióit is, de egyelőre nem közöltek információkat a legújabb támadások lehetséges áldozatainak számáról.

Rijád annak ellenére folytatja a jemeni nép ellen irányuló katonai hadjáratát, hogy a civil halálos áldozatok száma napról napra egyre nő a folyamatos szaúdi bombázások eredményeként.

A mostani támadásokat megelőzően nyolc ember vesztette életét és többen megsérültek, mikor Szaúd-Arábia Jemen északnyugati Hajjah tartományát bombázta.

Külön fejlemény, hogy a jemeni Húszik harcosok és népi bizottságok állítólag több tucat al-Kaida terroristát öltek meg Lahij és Áden tartományokban. Két al-Kaida vezető is az áldozatok között volt. A Húszik és szövetségesei már az elmúlt néhány hónapban térnyerésben vannak az ország szökésben lévő korábbi elnökéhez hű erők és az al-Kaida fegyvereseivel szemben.

Közben egy szaúd-arábiai katona életét vesztette a jemeni határ közelében egy bombázás során, adta ki közleményében a katonaság szerdán késő este, megjegyezve, “a jazani szektorban érte a csapás.”

Úgyszintén szaúdi vadászrepülőgépek katonai bázisokat bombáztak az ország délnyugati Jizan határrégiójában miután képtelenek voltak visszafoglalni azt a jemeniektől.

 Szaúd-Arábia március 26-án kezdte meg Jemen elleni offenzíváját – az ENSZ felhatalmazása nélkül -, hogy aláássa a Húszik Ansarullah Mozgalmat és visszaállítsa a szökésben lévő volt elnök, Abd Rabbuh Mansour Hadi hatalmát, aki Rijád szoros szövetségesének számít.

 Annak ellenére, hogy Rijád állítása szerint az Húszik fegyvereseinek állásait bombázzák, a szaúdi vadászgépek az ország lakott területeit tették a földdel egyenlővé, valamint a civil infrastruktúrát.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a március végén indított Jemen elleni offenzíva az elszegényedett országban közel 4.000 ember életét követelte, amelynek közel fele civil. Jemeni források szerint az áldozatok száma 5.500 főhöz közelít, és ennek több mint a duplája sebesült meg a szaúdi légicsapások során.

Orientalista.hu – (Press TV , persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑